Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Tamgün olayı biraz uzamadı mı?

Tamgün olayı biraz uzamadı mı?

Devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinde görev yapan uzman doktorların aynı zamanda özel hastaneler ile muayenehanelerinde çalışmalarını yasaklayan Tam Gün yasası olarak bilinen düzenleme nedense bir türlü tam olarak hayata geçirilemedi. Devlet hastanelerinde çalışan uzman doktorlar genellikle yasaya uyarak muayenehanelerini kapattılar. Devlet hastanesinde çalışıp aynı zamanda özel hastanelerde görev yapanlar ise birinden birini tercih ettiler. Ancak, bu konuda üniversite öğretim üyesi doktorlarda az da olsa direniş sürüyor. Sanki kendilerine yasada bir ayrıcalık tanınmasını istiyorlar. Yani kendilerine devlet hastanelerinde çalışan uzman doktorlardan farklı muamele yapılmasını istiyorlar.

Kendilerine göre haklı gerekçeleri de olabilir. Ancak, böyle bir durum doktorlar arasında farklı uygulamayı gündeme getirir ki bununda adaletle ilgisi olmaz.

Aslında yasa çok açık. Yasa devlet ya da üniversite hastanelerinde görev yapan uzmanların sadece bir yerde çalışmalarını, mesailerini tam olarak esas görevli bulundukları kuruma vermelerini istiyor. Yani devlet hastanesinde görev yapan bir uzman doktorun birde dışarıda muayenehane açmamasını öngörüyor. Eğer muayenehane açmak ya da özel hastanelerde çalışmak istiyorsanız çalıştığınız resmi kurumla ilişiğinizi kesin diyor.

Hemen belirteyim ki bu noktaya bir anda gelinmedi. Yılların birikimi devleti böyle bir yasa çıkarmaya zorladı. Hepimiz biliyoruz ki bir devlet hastanesine muayeneye gidiyorsak önce muayene ya da ameliyat olacağımız doktorun muayenehanesine gitmek orada muayene olmak şart değildi ama sanki şartmış gibi bir uygulama ortaya çıkmıştı. Bu uygulama halkımız tarafından da içselleştirilmiş, normal kabul edilir, işin yanlışlığı adeta görülmez olmuştu.

Bir yakınım doktor olmuş, ihtisasını yapmış bir devlet hastanesine tayini çıkmıştı. Bir araya geldiğimizde sohbet edip, işlerin nasıl gittiğini sorduğumda, "Bana tıp fakültesini kazandığımda sakın karşına gelen hasta fakir ve garipliği sebebiyle şifa bulma imkanı olduğu halde bulmadan senin yanından ayrılmasın demiştiniz. Ben de buna uymaya çalıştım. Ancak, hastaneye gelen hastayı imkanları sonuna kadar kullanarak muayene ediyor ve teşhisini koymaya çalışmama rağmen, pek çok hasta benden kartımı istiyor. Bundan maksat muayenehanemin adresini temin edip bir de oraya gelmek. Kendilerine muayenehaneme gelseniz de burada yaptığımı yapacağım. Buradan farklı bir şey olmayacak desem de ısrarla kartı alıp muayenehaneye geliyorlar" demişti.

Bunu bir yanlış uygulamanın doğrunun yerini nasıl aldığını göstermek için aktarıyorum. Bir yanlış uygulama sebebiyle sadece doktorları suçlamanın da doğru olmayacağına dikkat çekmeye çalışıyorum. Bu yakınım tam gün yasası çıkar çıkmaz muayenehanesini kapattı. Tam gününü çalıştığı devlet hastanesine veriyor. Aslında muayenehanesi olduğu zamanda saat 16.00'ya kadar hastanede oluyor ondan sonra muayenehanesine geçiyordu.

Demek istediğim o ki, hastanede yapması gereken muayeneyi kendi muayenehanesinde yapmanın artık bir haksız kazanç olduğunu kabul etmek durumundayız. Bunu söylerken uzman doktorların özel hastanelerde çalışmasına ya da kendi muayenehanelerinde hasta kabul etmelerine karşı çıkıyor değilim. Kendine güvenen, hastane ya da üniversite ile bir bağlantısı olmadan da kendisine hasta geleceğine inanlar tabii ki resmi kurumları bırakabilir, isteyenlerde onlara gidebilirler. Bunun aksini söylemek mümkün değildir. Ancak bir yandan devlette görev yapacaksınız öbür yandan da devlet kurumunda yapacağınız bir iş için özel muayenehaneye hastayı yönlendirerek oradan da artı bir kazanç sağlayacaksınız. Bir bakıma devletin hastanesini özel hastaneniz durumuna getireceksiniz, yanlış olan budur. Yoksa isteyen doktor özel hastanelerde de çalışabilir özel muayenehane de açabilir. Bunların olması gerekiyor. Şahsen bazı özel hastaneler var ki hastalığım halinde oraları tercih edebiliyorum. Yani hastaya tercih imkanı doğuyor. Sanıyorum olması gereken de bu.

Bu bakımdan artık hastaneler boşaldı, uzman doktor kalmadığı için ameliyatlar yapılamıyor gibi haberlerden bu milletin bir an evvel kurtulması gerekiyor. Çünkü; olay giderek devlete ve hastalara şantaj boyutuna taşınıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi