Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Cyber güvenlik

Cyber güvenlik

Türkiye’nin en eski bilişim şirketlerinden biri BTCOM’du. Oğlumun da ortağı olduğu bir şirket. Bu sektörü bu vesile ile başından beri izliyorum.. Türkiye’de sektörün doğru düzgün bir tanımı yoktu..
BTCOM daha sonra Cyber Guard’ın Türkiye temsilcisi oldu..
İlk internet konferansında konuşmacılardan biri bendim.. ABD’den yazılım, Almanya’dan akustic modem getirtmiştim ve dial-up olarak İngiltere üzerinden internete girmeye çalışıyordum.
İlk önce Comador’la başlamıştım bilgisayar kullanmaya. Yoksa Amstrad mı idi. Bir ara Zinclair geldi.. İlk doğru düzgün bilgisayarım Mac oldu. Sonra PC’ye geçtim..
Şimdi çocuklarımdan biri hâlâ bu sektörde. Dört yeğenimden ikisi yine bu sektörde. Bir de gelinimiz var.
Bilişim sektöründe hâlâ bilişim senaryoları yazıyorum.. Bir ara RAKS’da GSM konusunda danışmanlık yaptım..
Hafta sonu İstanbulda CeBİT var. Bu vesile ile sektörle ilgili birkaç konuya değinmek istiyorum..
Öncelikle Türkiye’nin bir Milli Bilgi Bankası’na (National data base) ihtiyacı var. Bu alanda çok geç kaldık.. Ve yine aynı şekilde bir Cyber güvenlik kuruluşuna..
Geçen gün Akşam bu konuyu manşete çekmişti. Türkiyeye bilgi güvenliği konusunda yüz üzerinden 8 vermişler. Durum o kadar kötü mü bilmem ama, iyi bir durumda olmadığımızı biliyorum..
Türkiye’nin HW ve SW çöplüğü olduğunu, bilgi çöplüğüne döndüğümüzü de..
10 sene önce elektronik ve bilgisayar mühendisliğinden mezun olanların bilgi işlem şefliği yaptığı bir ortamda, eğer bu kişiler kendilerini yenilemiyorlarsa, bırakın çözüm üretmeyi, sorunu anlamaları bile zor..
Bu alanda öyle bir noktaya geldik ki, gelecek bir iki yıl içinde sektör tepeden tırnağa değişecek..
Microsoft’un Midori kuşağı, IBM’in Watson’u, Argela’nın Avatar teknolojisi, sektörde fırtınalara sebeb olacak gibi.
Pardüs’ü bir türlü yaygınlaştıramadık. Android yazılımları piyasaya hakim olurken, okullara PAD dağıtmaya hazırlanırken, Web serverlerimizde kullanıma hazır ne kadar bilgimiz var. İşletim sistemimiz yeni kuşak yazılımları işletebilecek mi? Streetwiev’leri çalıştırmayan bir PAD’i kim ne yapsın.. POİ-MEDİA size zaman ve mekan üzerinde salınma ve tematik arama imkanı sunacak..
Uzaysal ve uzamsal, ilişkilendirilmiş, öğrenebilir, nöronik, asimetrik sorgulama yapabilen veri tabanları geliyor.. Eğitim, iş, kamu yönetimi, sağlık, media ve daha birçok sektör bu alanda yeniden varoluyor..
Cyber güvenlik konusu bu anlamda giderek daha fazla önem kazanıyor.. Cyber güvenlik, klasik istihbarat ve güvenlik, savunma alanını da kapsıyor. Cyber güvenlik, bir savaş alanıdır aynı zamanda..
Akşam’daki projeye baktım da, herkesin işin içinde olduğu bir yapı elbette olmalı ama, devletin ayrıca daha dar kapsamda stratejik ve takdik planlarını içeren, kripto bir başka yapısının daha olması gerek. Bana kalırsa bu konuda çok geç kaldık ve her geçen gün de bu açık daha da büyüyor..
Bugüne kadar açık ihalelerle bir sürü bilgisayar alındı, bir sürü de yazılım. Herkes bu işe bir şekilde burnunu soktu.. O antivirüs ve antispam şirketlerinin çoğu aynı zamanda bilgi hırsızıdırlar..
Bir an önce kendi antivirüs ve antispam yazılımlarımızı ve kripto sistemimizi geliştirmemiz ve değişen şartlara göre sürekli güncellememiz ve saldırıları 24 saat sınır güvenliğini takip ettiğimiz gibi takip etmemiz gerek.
Sözünü ettiğim Milli Bilgi Merkezi sadece bir hosting servis sağlayıcı değil, aynı zamanda global bir iş platformu olmalı. Web tabanlı işletim sistemi ile HW ve SW tasarrufu da sağlamalı.. Eğer Türkiye dünya liderliğine oynuyorsa, ki oynuyor, o zaman, belki de en acil konu budur.. Bu yatırım sağlayacağı kaynak tasarrufu oto finansmana dönüşecek, dahası her sektöre etkinlik, hız, kalite ve katma değer ve güvenlik sağlayacaktır.
TÜRKSAT’a, TÜBİTAK’a, üniversitelere, kalkınma ajanslarına bu konuda önemli görevler düşüyor.. Sanayi Ticaret ve Teknoloji Bakanlığı’na da bu konuda önemli görevler düşüyor,
Ulaştırma Bakanlığı’na da.. Bizim hâlâ bir entelektüel mülkiyet hakları ile ilgili bir kooperatimiz bile yok.. Bazı konularda çok geç kaldık. Daha fazla geç kalmayalım..
Başarabiliriz. Bizim başarımız, dostlarımız için de başarı olacaktır.. Milli ekonomi için, bu alan, gider değil, gelir kapısı olabilir..
En düşük yatırım maliyetiyle, en kısa sürede, en yüksek katma değer bu piyasada.. Üstelik ciddi bir istihdam kapasitesi ile bu sektör işsizliğe de, atıl iş kapasitesi için de çözüm olabilir. Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi