Engin Ardıç

Engin Ardıç

Darbe falan yokmuş, çünkü biz eşeğiz

Darbe falan yokmuş, çünkü biz eşeğiz

Vay be, "balyoz gibi" bir açıklama yapmış adam, bu bir "hukuk dersi" oluyormuş. Aydın Doğan'ın adamları öyle yazıyorlar.
Bunlar bu kafada giderlerse Aydın Bey'e elinde kalan son malı da sattırıp onu tavukçuluğa, mukavva kutuculuğa ve yedek parçacılığa mahkûm edecekler galiba...
Açıklamayı yapan, "balyoz davasının" hâkimi.
Yaptığı açıklama değil, yazdığı bir "muhalefet şerhi" aslında.
Darbecilikten yargılananların serbest bırakılmalarını istemiş, diğer mahkeme üyeleri yanaşmamışlar, o da bozulmuş, tutukluluğun devamı kararına şerh koymuş.
Kısaca diyor ki, "darbe planı yapılmış ama eyleme geçilmemiştir, dolayısıyla salıverelim gitsinler"...
Çünkü bunlar darbe yapmaya girişip de diğer devlet organları karşı çıkmış olsalarmış, işte ancak o zaman bir "teşebbüs" sözkonusu olabilirmiş. Halkın karşı çıkması, iri cüsseli bir politikacının tankın üstüne fırlaması yetmez, ille "devlet organları" karşı çıkacaklar. Devlet organı olmazsa hiç kıymeti yok. Bürokrat bürokratı tanır, gerisi teferruattır.
Plan yapmak, plan yapmak amacıyla toplantı yapmak, hareket yöntemi saptayıp eylemleri ayrıntılı olarak bir de yazıya dökmek yeterli değilmiş. Cami bombalamayı, Türk pilot teğmenini şehit etmeyi falan kâğıt üzerinde bırakırsan hiç korkma, suçlu sayılmazsın.
Darbe yapıp iktidarı ele geçirseler o zaman "eylem tamamlanmış" olacakmış ki yandı gülüm keten helva! Belki hesabını soracak babayiğit otuz sene sonra çıkarsa çıkar...
Yani Aziz Nesin'in dediği gibi radyoevini ve kız lisesinin yatakhanesini ele geçirmeden başarılı sayılamazsın.
Üstüne üstlük, darbe planı 2003 yılında yapılmış, dava sekiz sene sonra açılmış, o arada plan yapanların bir kısmı emekli olmuş...
Darbeciler darbe yapmak isteselermiş, emekli olan arkadaşlarının yerine ekibe "yeni elemanlar" alırlarmış!
Kadroyu tazelemediklerine göre, darbe yok.
Bilgisayar programlarının "update" edilmeleri gibi, darbe yapacaksan kadroyu sürekli "güncelleyeceksin"... Muhalefet şerhinin sahibi olan değerli hukukçu "güncelleme" deyimini kullanmış, ondan iyi mi bileceksin?
Güncelleme yok, programın eski "versiyonu" geçersiz.
"İhtilal iradesi devam etmiyor" yani, öyle bir heves 2003 yılında gelmiş geçmiş. Belli bir şey, adamlar önce niyetlenmişler ama sonra vazgeçmişler, ipin ucunu bırakmışlar.
E yani, gençlik tutkularından ötürü yaşlı başlı adamlara ceza mı vereceğiz? Yazık değil mi, kiminin tansiyonu var kiminin şekeri.
Evet, muhalefet şerhi bu merkezde.
Mahkeme kararını da etkilememiş.
"Hâkimlerarası akademik bir tartışma" da diyebiliriz yani.
Fakat Aydın Doğan'ın hükümet düşmanı adamları, bunu "suçsuz oldukları görülüyor işte, eşek olmayan okuyucu anlar" havasıyla yansıtıyorlar.
Aydın Doğan'ın "eski" adamları da, onun satıp elden çıkardığı bir başka yayın organında, OdaTV sanıklarını aklama çabası içindeler... Deniz Baykal'a komplo falan kurulmamış, sanıklar gözü açılmadık sığırcık yavrularıymış...
Bunlar nelerine güveniyorlar da göz göre göre postalcılığı sürdürüyorlar yahu?
Sıkıyı görünce yurt dışına kaçan tombul civelekler gibi New York'ta zengin amcaları falan mı var?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi