Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gereksiz görüyor

Gereksiz görüyor

* 8 yıllık evliyim hâlâ eşimi tanıyamıyorum. Ben istiyorum ki, işten geldiğinde ortak bir konu bulalım konuşalım, sohbet edelim. Ama o bunu çok gereksiz görüyor. Gazetesini alıyor okuyor sonra da yatıyor. Beni hiç anlamıyor. Kocam beni anlasaydı, bana yardımcı olsaydı, sevgisini gösterseydi ben hiç yıpranmazdım. Ama olmadı, kendimi yalnız hissediyorum. Artık bu saatten sonra değişeceğine de inanamıyorum. Arkadaşlarımın aile hayatına çok özeniyorum. Ben çok şey istemiyorum ama keşke sadece beni anlayabilseydi...

M. E.

Yapısal farklılıklar önemli

* Kadınlar yapıları gereği, konuşmayı ve eşleriyle bir şeyler paylaşmayı severler. Erkekler ise, buna kadınlar kadar ihtiyaç duymazlar onlar daha ziyade çözüm odaklı düşünürler ve bir sorun varsa bunun çözümü üzerine yoğunlaşırlar. Bu konuda eşinizin size karşı kötü bir niyetinin olduğunu düşünmüyorum. Ama siz yaşadığınız süreçte beklentilerinize ulaşamadığınız için sorun yaşıyor bunu ifade etmekten de kaçınıyorsunuz. Çünkü eşinizin kendinizi anlamadığını düşünüyorsunuz. Oysa sorunun çözümüne ulaşmak için iletişim kurmak şart. İletişimin ilk şartı da bireylerin birbirlerinden neler beklediklerini ifade etmeleri ve karşılıklı anlayış içinde olmalarıdır. Bu konuda kararlı olun ve onunla konuşmak için eşinizin müsait olduğu vakitleri tercih edin. Mümkünse hafta sonları ortak kararlar almaya özen gösterin ve birlikte vakit geçirmeye çalışın. "Eşinizin kendinizi hiç anlamadığını ifade ediyorsunuz. Hangi konularda anlayamadığına inanıyorsunuz ya da sizin hangi konularda anlaşılmaya ihtiyacınız var? Yani, sanırım ortak bir paylaşım ortamı oluşturmak istiyorsunuz fakat siz buna ihtiyaç duyarken eşiniz ihtiyaç duymuyor dolayısıyla sizi anlayamıyor olabilir. Bunun için, çocuklarınızla birlikte bu paylaşım ortamını oluşturabilir ve babayı da buna dahil edebilirsiniz. Arkadaşlarınızın aile hayatına özendiğinizi ifade ediyorsunuz. Bu konuda her ailenin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın ve aile ortamınızı başkalarıyla mukayese etmeyin. Siz kendinize has özellikler taşıyan bir ailesiniz ve bu çatı altında birbirinizi anlayabilirsiniz.

Beklentiler değişiyor

* Evlenmeden önce eşim de ben de özgürlüğümüze düşkün olduğumuzu söylemiştik de bu ikimizin de hoşuna gitmişti. Ama evlendikten sonra insanın beklentileri değişiyor. Eşim özgürlüğünü bahane ederek eve geç geliyor, bize vakit ayırmıyor. Bunu söylediğimde de ben evlenmeden önce de söylemiştim deyip geçiştiriyor. Şimdi beş yıllık evliyim, kendimi yalnız hissediyorum, depresyona giriyorum... Eşim eve geç geliyor hafta sonları da kendine bir meşgale buluyor, Kendi ayaklarımın üstünde durmak ve kimseye ihtiyaç duymadan yaşamak istemiyorum neler yapabilirim? N. Y.

Kendiniz için ne yapabilirsiniz?

* Evlilik eşlerin birlikte çıktığı bir yolculuktur. Bu yolculuk sırasında zaman zaman yorulabilir zaman zaman tekleyebilirsiniz. Ama birbirinize destek vererek kaldığınız yerden yolunuza devam edersiniz. Evlenmeden önce eşler birbirlerinden neler beklediklerini pek kestiremeyebiliyorlar. Çünkü henüz evlenmediler ve evlilikle ilgili yeterli bilgiye sahip değiller... Bu durumda kadın, özgürlüğüne çok düşkün insanlardan hoşlanırım diyor erkek de ben de öyleyim, gezmeyi arkadaşlarımla vakit geçirmeyi severim diyor. Ama evlendikten sonra bu durum sorun haline gelebiliyor... Bu nedenle evlilik öncesinde eş adayları beklentilerini ifade ederken iyi düşünmeliler. Aile içinde bir çok değişken yaşarsınız fakat bu değişkenler sizin ya da eşinizin gerçeğidir. Her bireyin gerçeği farklıdır çünkü her insan kendi dünyasında farklı özellikler taşır. Eşim bana vakit ayıramıyor ve depresyona giriyorum diyorsunuz. Şunu unutmayın ki, kişinin en büyük yardımcı yine kendisidir. Bunun için şimdi kendinize benim neye ihtiyacım var, kendimi nasıl ifade edebilirim, sorunlarımı nasıl ortadan kaldırabilirim? Diye sorun ve çözümlerinizi değerlendirin. Unutmayın hepimizin içinde sorunlarımıza çözüm olabilecek yeteneklerimiz vardır fakat bunu harekete geçirme noktasında aksaklıklar yaşarız. Eşinizle yeterince vakit geçiremediğinizi düşündüğünüzden kendinizi yalnız hissediyorsunuz. Buradaki iletişim kopukluğunu ortadan kaldırabilmek için neler yapabileceğiniz üzerinde düşünün ve ortaya koyduğunuz çözüm yollarını hayata geçirin. Bir de, kendinize vakit ayırın, ilgi alanlarınızı keşfedin, sosyal aktivetelere katılın ve arkadaşlarınızla da paylaşım içinde olmaya çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi