Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yardımlaşmanın maddi ve manevi boyutu vardır

Yardımlaşmanın maddi ve manevi boyutu vardır

Bu hafta hanımlarımıza, yardımlaşma kavramının kendileri için ne ifade ettiğini sorduk. Yardımlaşmanın sadece maddiyatla ilgili olmadığını ifade eden hanımlarımız insanlara sosyal destek sağlamanın da önemli bir yardım olduğunu belirttiler.

Manevi yardım da önemli

* Yardım etmek, deyince hemen aklımıza para ya da maddi değeri olan bir şey geliyor. Halbuki yardım manevi olarak da olur. Fakat bunu pek önemsemeyiz. Yani komşunun parası yoksa yardımcı oluruz ama derdi varsa dinlemeyi pek istemeyiz. Çünkü gerekli görmeyiz, bunun önemli bir yardım olduğunu anlayamayız. Bence manevi yardım da maddi yardım kadar önemli. Bunu bu şekilde düşündüğümüzde insanlarla ilişkilerimiz de değişecektir.

Habibe K. (ev hanımı)

Kimse kimseyi dinlemiyor

*Peygamberimizin hayatını düşündüğümüzde yardımlaşmanın çok geniş olduğunu görürüz. Hazreti Peygamber insanların neye ihtiyacı varsa o konuda yardımcı olmuş ve onları İslama çağırarak en büyük yardımı yapmıştır. Ama ne yazık ki günümüzde insanlara yardımcı olmayı bırakın kendi aile yakınlarımıza bile destek vermiyoruz. Belki özel günlerde birkaç kuruş yardım yapabiliyoruz ama manevi olarak kimse kimseye bir şey yapmıyor. Efendimiz bir tebessümün bile sadaka olduğunu söylemiş ama biz derdi olan insandan kaçıyoruz. Ben evlenip İstanbul'a geldiğimde karşı dairemde bir komşum vardı. Her gün gelir, ailede yaşadığı sıkıntıları anlatırdı. Ben de onu dinler Allah yardımcın olsun der dua ederdim. Kadıncağızın giderken yüzü çok neşeli olurdu ve Abla bana dünyaları versen bu kadar iyi gelmezdi, içim rahatladı" derdi. Ama şimdi zaman o kadar değişti ki kimse kimseyi dinlemiyor.

Şakire M. (ev hanımı)

Mahallenin psikoloğu gibiydi

* Eskiden insanlar birbirlerine maddi manevi yardımcı olurlardı. Mesela benim büyükannem, mahallenin psikoloğu gibiydi. Kocasından çocuğundan bir derdi olan ona gelirdi. Büyükannem gelenleri dinler, nasihat eder gönderirdi. Şimdi insanlar birbirlerinden kaçıyorlar, çünkü güvenmiyorlar. Televizyonda sürekli cinayet haberleri dinleyen insanlar, kendilerine bir zarar verir korkusuyla herkesten kaçıyorlar. Bir de hayat çok hızlı ilerliyor insanlar yoğun bir akışın içinde sürüklenip duruyorlar. Yardımlaşma ise sadece maddi olarak anlaşılıyor. Bunu da zaten dernek ve vakıflar aracılığıyla yapıyorlar geriye hiçbir şey kalmıyor.

Sabiha A. (eğitimci)

Önce akrabalar arasında olmalı

* Ben insanların maddi ya da manevi birbirlerine pek destek verdiklerini düşünmüyorum. Maddi olarak bu işleri derneklere devretmişler. Tamam insanlar derneklere de bağış yapsınlar ama en yakın komşularının ihtiyacı varsa önce onu düşünsünler. Bir de insanları ziyaret edip hal hatır sorup yardımda bulunmak daha sıcak bir şey. Yardımlaşma önce akrabalar arasında olmalı. Bakıyorum kadıncağız aç susuz kalıyor, beş çocuğum var evli ama bakmıyorlar diyor. Halbuki, bu çocuklar bir araya gelseler annelerine gül gibi bakarlar.

Yurdanur K. (ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi