Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Faydalı bir şeyler yapmalıyım

Faydalı bir şeyler yapmalıyım

* Fatma hanım, ben üç çocuk annesi bir bayanım. Çocuklarım okuyorlar en küçüğüm on beş yaşında. Ama ben kendim de bir şeyler yapmak istiyorum. Kitap okumak istedim ama sistemli bir çalışma yapamadım. Sosyal faaliyetlere katılayım dedim ama gittiğim yerler beni hiç açmadı. Kendim üniversite ikiden terkim ve epey kitap okudum. Çocuklarım okula gittiğinde ben de faydalı bir şeylerle meşgul olmayı düşünüyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

F. A.

Büyük bir imkandır

* Hayatta en değerli şey kendimize ve çevremizdeki insanlara faydalı olmaktır. Yani, Allah'ın razı olacağı işler yapmaktır. Bu nedenle Hazreti Peygamber ilimle meşgul olan kimseleri övmüştür. Unutmayalım ki, yaşıyorsak ve nefes alabiliyorsak yapabileceğimiz bir çok şey vardır. O yüzden yaşamak, nefes alıp vermek büyük bir imkandır. Bu imkanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bunun için siz de kendinize bir çalışma programı çıkarabilirsiniz.

Kitap okuma saati: Bu konuda öncelikle okuyacağınız kitapları belirleyebilirsiniz. Bunun için ihtiyaçlarınızı belirlemeniz şart. Hangi konuda ihtiyaç hissediyorsanız kitapları buna göre seçebilirsiniz. Ama İslami eserlere her zaman öncelik verilmelidir. Fıkıh, İslam tarihi ve Kur'an'ı anlamaya yönelik eserleri başucu kitabı haline getirebilir günün belli bir saatinde bunlara yer verebilirsiniz.

Okuduklarınızı çevrenizdeki insanlarla paylaşın: İlim verdikçe artan ve değer kazanan bir unsurdur. Bu nedenle öğrendiğiniz bilgileri çevrenizdeki insanlarla paylaşabilir ve onlara da faydalı olabilirsiniz.

Arkadaş toplantıları yapabilirsiniz: Arkadaşlarınızla ilmi çalışmalara yönelik toplantılar yapabilir ve bilgilerinizi gözden geçirebilirsiniz. Burada ortak dostluklar geliştirebilir ve çalışmalarınızı daha geniş yelpazelere yayabilirsiniz. Bu konuda siz öncülük yapabilir ve çevrenizdeki hanımları bir araya toplayarak çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

Sosyal faaliyetlere katılabilirsiniz: Çevrenizde, vakıf dernek veya sosyal kuruluşlar bu konuda iyi bir imkandır. Burada yapılan çalışmalara katılabilir ve çorbada bir tuzum olsun diye düşünerek faydalı olabilirsiniz.

Çocuklarınızla vakit geçirebilirsiniz: Hiç olmazsa hafta sonları eşinizle ve çocuklarınızla ortak bir şeyler yapabilirsiniz. Kitaplar okuyabilir, yürüyüşe çıkabilir birlikte tatil yapabilirsiniz. Aile bireyleriyle sohbet saatleri düzenleyebilir ve çocuklarınızın duygularını aktarmalarına katkı sağlayabilirsiniz.

Kendinize vakit ayırabilirsiniz: İnsanın kendine yapabileceği en büyük iyilik hatalarını ortadan kaldırmak ve iyi şeyler yapmaktır. Bu hepimiz için bir ihtiyaçtır. Siz de kendinize vakit ayırabilir ve kendiniz için bir şeyler yapabilirsiniz. Bunun için, hayatınızı yeniden gözden geçirmeniz ve neler yapabilirim sorusunu sormanız gerekir. Daha sonra da vaktinizin bir kısmını ilmi çalışmalara bir kısmını ailenize bir kısmını sosyal faaliyetlere bir kısmını da kendinize taksim ederek daha düzenli bir hayat yaşayabilirsiniz.

Unutmayın, zaman bize verilmiş büyük bir fırsattır bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Hazreti Peygamber, "iki günü eşit olan bizden değildir" buyurarak bizleri faydalı işler yapmaya teşvik etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi