Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gerçekten hata mı ediyorum

Gerçekten hata mı ediyorum

* Fatma hanım, benim bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanan bir kızım var. Aslında sınıf öğretmenliği istiyordu ama geçen yıl tutmadığından bu yıl tekrar girecek. Ona sadece derslerini yap, bugün kaç saat çalıştın gibi sorular soruyorum. Ama o bu soruları bile baskı olarak algılıyor ve beni zor durumda bırakıyorsan bana zarar veriyorsun" diyor. Ben bir anneyim ve çocuğumun iyi bir mesleği olsun istiyorum ama o bunu hayatına müdahale gibi anlıyor. Acaba nasıl davranmalıyım? Gerçekten hata mı ediyorum?

A. K.

Baskı olarak algılayabilir

* Anne babanın beklentileri ve bunu çocuğa ifade etme uslupları çocuk üzerinde bir baskıya neden olabiliyor. Elbette sizler bunu çocuğunuza baskı olsun diye yapmıyorsunuz. Aksine çocuğunuzun daha başarılı ve aktif olmasını istiyorsunuz. Ancak çocuk, "annem babam benden bir şeyler bekliyor, ya onların beklentilerini yerine getiremezsem" diye düşünerek bunu kendisi için bir baskı olarak algılayabiliyor. Bu nedenle "kaç saat ders çalıştın diye sormak yerine, "derslerinle ilgili yardımcı olabileceğim bir durum var mı, sanırım çok yoruluyorsun..." gibi bir yaklaşım içinde olmanız daha uygun olur. Yani çocuğun, beklentilerime ulaşamasam dahi annem babamın sevgisinden bir şey kaybetmem duygusunu yaşıyor olması gerekir. Bu nedenle ona dersleriyle ilgili sık sık soru sormak yerine sıradan hayatınızda paylaşım içinde olmaya ve çocuğunuzun duygularını anlamaya çalışın.

Ablayı istemiyor

* Biri on üç diğeri on iki yaşında iki kızım var. Büyük kızım sarışın mavi gözlü, küçük kızım ise babaya benziyor esmer tenli biri. Ama o bunu çok dert ediyor. Gittiğimiz her yerde, insanlar "aaa büyük kız daha güzelmiş, küçük kime benziyor, bu esmer ama.." gibi şeyler söylüyorlar. Çocuk bundan çok etkileniyor. O yüzden ablayla dışarı çıkmak istemiyor. İnsanların bakış açıları kızımı komlekse itti ve ben buna çok üzülüyorum. Kızımın bu gibi şeylerden etkilenmemesi için neler yapabilirim?

K. K.

Konuşmaya devam ederler

* Sizin de ifade ettiğiniz gibi, çevremizden aldığımız geribildirimler duygularımızı etkileyebilir. Kızınız sıradan bir günde karşılaştığı herhangi bir komşunuzun, istemediği yorumlarına maruz kalıyor. Sürekli tekrar eden bu yorumlar onu etkiliyor. Bu konuda ne yazık ki çevremizdeki insanlara sorunlarımızı anlatamayız ve onlar konuşmaya devam ederler. Üstelik her şeyi konuşmaya haklarının olduğunu düşünürler. Büyüklerimizin tabiriyle insanların ağzı torba değil ki büzelim. Ama kendimizle ilgili olumlu düşünceler geliştirerek söylenenlerden etkilenmemeyi öğrenebiliriz. Bunun için kızınızla konuşun, "bazı insanların sarışın, bazılarının esmer bazılarının kumral olduğunu, bunun bizim elimizde olan bir şey olmadığını ve birinin diğerine üstünlüğünün bulunmadığını belirtin ve her insanın değerli olduğunu, kendisinin de değerli ve önemli biri olduğunu vurgulayın. Eğer kendisiyle ilgili olumlu düşünceler geliştirebilirse, söylenenlerden etkilenmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi