Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Eylem sonrası

Eylem sonrası

Van-Erciş depremi için acımız çok büyüktür. Bölge halkımıza başsağlığı diliyoruz.
***
Haftaya, aynı zamanda millî teessürümüzün kızgınlığı ile girdik. Terör karşısında verdiğimiz şehitlerin sayısı, bir yerlerde eksiğimiz olduğunu gösterdi. Bu açığı hızla kapatalım.
Turgut Özal’ın, sayıca az, ama profesyonellerden oluşan bir ordu için işaret vermesinin üzerinden nice zaman geçti. Elbette epey şey yapıldı, ama yetmedi. Çukurca zayiatımız, gerekli reformun hızlanmasını sağlayacaktır. Silâhlı kuvvetlerimiz için mükemmelin aşağısını kabul etmeyiz.
PKK’nın Kandil merkezli terör yuvaları, Suriye’nin de himayesi ile, bir müddet daha devam edecek. Suriye’de totaliter rejim sona erince denge değişecek. Irak’a gelince, Amerika bu yıl sonuna kadar 5000 asker bırakarak ülkeyi boşaltacak. Irak’taki 5 hava üssünü sürdürecek. Basra Körfezi’ndeki donanması, İran’a karşıdır.
Amerika, Irak’ın bütününde Kürtler’e çok büyük makamlar vererek ülkeyi bırakıyor. Bu durum, muhtemel bir İran savaşında
-şartlara göre- Kürtler’in lehine gelişebilir. Kuzey Irak Kürt otonomisinin bağımsız devlet hâline gelmesi gerçekleşebilir. Bu devletin sınırları genişleyebilir. Bu takdirde bile Kuzey Irak Kürt hükûmeti, PKK’yı sivilleştirerek koruyabilir. PKK konusunda sürekli Türkiye’yi oyalayacaktır. Kürtler’in Irak’ın bütününde yönetime katılması ise bir müddet sonra sona erer. Irak Arapları, böyle bir tahakkümden ilk fırsatta kurtulacaklardır.
Amerika, Irak’taki nüfuzunu ve Washington’ın belirleyeceği dengeleri uzun vadede muhafaza edecek, siyasetini buna göre ayarlayacaktır. Orda Doğu’da terör örgütleri ortadan kalkınca, petrol tükenince, İsrail Araplar’la barışınca, Amerika’nın Orta Doğu’daki nüfuzu, azaldıkça azalır.
Türkiye, ne kadar taviz verirse versin, PKK mızıkçılık edecek, fazlasını isteyecektir. Türkiye, beldelerinin ve dağlarının silâhlı eylemlerden arınması için her şeyi yapacaktır. Sınırlarımız daha iyi korunacaktır. Kürt sorununun çözümlenmesi konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi, millî birliğimize halel getirmeyen olumlu düzeltmeleri ve düzenlemeleri gerçekleştirecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi