Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Eskiden böyle değildi?

Eskiden böyle değildi?

* 20 yaşında bir oğlum var. Evin en büyük çocuğu. Oğlum lise birden sonra okumadığından babası onu işe verdi. Çocuk uyumlu bir çocuktu, kimseye zararı yoktu. İşinden evine gider tanımadığı insanlarla görüşmezdi. Ama bir yıldan beri bir arkadaş grubuyla tanışmış. Hafta sonlarını onlarla geçiriyor. İşin garip tarafı çocuk bu kişilerle arkadaş olduktan sonra çok değişti. Artık onu tanıyamaz olduk. Bize karşı geliyor, sorduğumuz sorulara cevap vermiyor, eve geç geliyor. Bir anne olarak onu kaybetmekten korkuyorum. Bu arkadaşlarının kendisine zarar verdiğini düşünüyorum. Bunu nasıl anlayabilirim? N. K.

Güveni sarsılabilir

* Gençler için arkadaşın büyük önemi vardır. Bu nedenle arkadaşlarıyla ilgili konularda çok hassastırlar. Ancak sizin de ifade ettiğiniz gibi arkadaşlar birbirlerini etkileyebiliyorlar da. Bu durumda ailenin bazı tedbirler alması gerekebilir. Fakat sizin de ifade ettiğiniz gibi aileler çocuklarına nasıl ulaşabilecekleri konusunda belirsizlik yaşayabiliyorlar. Peki bu durumda ne yapılabilir?

Anladığıma göre, oğlunuzun tutum ve davranışları yeni arkadaşlarıyla tanıştıktan sonra değişiyor ve bu durum sizi rahatsız ediyor. Ancak çocuk kendini iletişime kapadığından herhangi bir bilgiye de ulaşamıyorsunuz. Bu durumda aile yakınlarınızdan oğlunuzun sözünü dinleyeceği birini aracı koyabilirsiniz. Bu kişi aracılığıyla çocuğunuzun nerede neler yaptığını öğrenebilirsiniz. Ancak bunu çocuğunuza hissettirmeden yapmalısınız. Aksi taktirde size olan güveni sarsılabilir ve bu durum onun sizden daha fazla uzaklaşmasına neden olabilir. Eğer anne babalar, suçlayıcı bir tavır içinde olmazlarla genç bir şekilde aileye açılır ve onlarla arasına mesafeler örmez.

Ölüm beni alıp götürecek

* İki yıldan beri, göğüs kanserinden tedavi görüyorum. İlk yıl çok şoktaydım ama artık yavaş yavaş alışıyorum. Bu pek kolay olmadı. İnsan başına böyle bir şey geldiğinde kendini çok çaresiz hissediyor. Ama bir anne olarak önce çocuğunuzu düşünüyorsunuz. Şimdi tedavilerim iyi gidiyor ama yine de ne olacağı belli olmaz. Ölüm gelecek ve beni Rabbime götürecek. Ölüm beni korkutuyor ama Rabbine kavuşacağımı ve geride kalan üç evladımı ona emanet ettiğimi düşündüğümde içim rahatlıyor.

S. K.

İmtihanlar Allah'tandır

Yaşadığımız imtihanlar, bize ölümü ve ahireti daha yoğun hissettirir. Hastalıklar ise bu imtihanlar arasında en ağırıdır. İnsan yaşayacağı acıları ölüm duygusunu ve çaresizliğini ancak Allah inancıyla atlatabilir. İmtihanların Allah'tan geldiğine inandığımızda ve başımıza gelenlere sabırla karşılık verdimizde yükümüzün hafiflediğini göreceğiz. Anladığıma göre siz bu imtihanınıza sabırla karşılık veriyor ve Allah'a teslim oluyorsunuz.

Size, Allah'a olan güven ve inancınızı her an aktif tutmanızı ve bununla beraber topluma katılmanızı tavsiye ederim. Yani hasta olmadan önce hangi etkinliklere katılıyor ve neler yapıyorsanız şimdi de bu aktivitelerinize aynı şekilde devam etmelisiniz. Unutmayın yaşadığımız sürece hayatta yapabileceğimiz iyi şeyler mutlaka vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi