Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Depremin ardından

Depremin ardından

7.2 Van depreminin felâketine uğrayan vatandaşlarımıza Türkiye’nin her tarafından yardıma koşulurken, Silâhlı Kuvvetlerimiz de Irak sınırında önemli operasyonlarını sürdürüyor.
Acılı günlerimizde, daha felâkettin ilk saatlerinde pek çok devlet, yardıma hazır olduklarını Ankara’ya bildirdi. Başkan Obama dahil, pek çok devlet ve hükûmet başkanı, cumhurbaşkanımızı, başbakanımızı telefonla aradı. Başsağlığında bulundular. Yanımızda bulunduklarını söylediler.
Henüz hiçbir devletin yardım teklifini kabûl etmedik, ama not ettik. Yardım teklifinde bulunanlar arasında İsrail gibi ilişkilerimizin dalgalı olduğu devletler de var. İran, Pakistan, Bulgaristan ve kardeş Azerbaycan, çağırmadığımız halde kurtarma ekipleri gönderdiler.
Türkiye’nin önemli ve çok ilgilenilen bir devlet olduğu, bu vesileyle de ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı dostumuz Hillary Clinton, İran’ı, Türkiye ile tehdid etmek derecesinde bu yakınlığı vurguladı. Zira AK Parti iktidarında tam manasıyle dünyaya açıldık. Gambiya’ya bile büyükelçi atadık.
Acaba bazı müzmin, fakat vatandaşı birinci derecede ilgilendiren sorunlarımızı da çözdük mü? Bunlar daha çok olumsuz olaylarda kendini gösteriyor. Şikâyetler, zamanlama, zamanında yetişememek konularında yoğunlaşıyor. Gereken olaylarda polisin, yangında itfaiyenin, ambulansların ve benzerlerinin geç geldiği şikâyetleri yoğundur. Türkiye’deki çarpık yapılaşma, resmî ve özel inşaatta çalıp çırpma konusu ise genelleşmiştir. Van zelzelesinde de gecikmelerden, çadır yetersizliğinden veya yetiştirilememesinden şikâyetler oldu. Bir kısmı felâkete uğramış insanlarımızın sabırsızlığı ile açıklansa bile üzerlerinde durulup çözümlenmesi gereken olaylardır.
Ağır işleyen, geç yetişen, felâketler ve olumsuzluklar için gerekli hazırlıklardan mahrum kuruluşların, geçmiş yıllara nisbetle epey düzeldiği ve hızlandığı ortadadır. Fakat hedef, Avrupa Birliği standartlarındaki sür’attir. Belediyelerimizin, âfetlere karşı hazırlık ve eğitimlerinin, stoklarının eksikliği, Van depreminde ortaya çıktı. Elbette gereken ne ise yapıldı ve yapılacak. Başbakanın, askerî birliklerimizin hemen felâket alanına gelmeleri, devletin vatandaşın yanında bulunduğunu vurguladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi