Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Onun yerine ben ağlıyorum

Onun yerine ben ağlıyorum

* 13 yaşında bir kızım var. Derslerine pek çalışmıyor, öğretmen "Fena değil biraz daha çalışsa iyi olur" diyor. Ama kızım durumunun iyi olduğunu düşünüyor. Açıkcası ben bunu çok dert ediniyorum. Geçenlerde sınavdan zayıf almış iki gün ağladım. Anlayacağınız onun yerine ben ağlıyorum... Beni ağlar vaziyette gördükçe mahçup oluyor odasına kapanıyor ama bir icraat yok. Ben isterdim ki, çocuğum madem annem üzülüyor ben de derslerime çalışayım ve ona layık olayım" diye düşünsün. Ama pek konuşmadığı için ne düşündüğünü de bilmiyorum. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.


Z. K.

Neden bu kadar büyüttünüz?

* Şunu bilmeliyiz ki, çocuklarımız hiçbir zaman bizim mülkümüz değildir. Bizler onların dünyaya gelmelerine vesilen olan ebeveynleriyiz. Sorumluluklarımız ise çocuklarımıza destek vermek ve onları Allah'ın rızasına uygun tarzda yetiştirmek olmalıdır.

Çocuk sınavdan bir kere zayıf aldı diye neden kedinizi bu kadar yoruyorsunuz? Neden bu kadar dert edindiniz? Zaten öğretmen, durumu fena değil demiş bu da kızınızın derslerinin çok da kötü olmadığını gösteriyor. Size öncelikle şunu ifade edeyim, eğer onu yüksek not almalısın diye baskılarsanız durumu daha da kötüye gidecektir. Çocuğu olduğu gibi kabul edin ve sürekli kaç aldın diye sormayın ve ona "senin yanındayım, sorunun olduğunda destek verebilirim" duygusunu hissettirin. Aksi takdirde faydalı olayım derken zarar verir hale gelebilirsiniz.

Kimden öğrendi bilmiyorum

* 4 yaşında bir oğlum var. Akşama kadar kuzenleriyle oynuyor. Onları gerçekten çok seviyor. Ama birkaç aydan beri küfretmeyi öğrenmiş ve küçük bir şeye kızdığında hemen küfrediyor. Bunları kimden duydun dedim, kendisinden üç yaş büyük olan amcasının oğlundan duyduğunu söyledi. Bunu kayınıma söylesem mi diye düşündüm ama vazgeçtim. Ama kendi çocuğumu nasıl koruyacağım bilmiyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

N. K.

Bir süre sonra unutacaktır

* Bu dönem çocuklar, çevrelerinde duydukları ve gördükleri şeyleri taklit ederler. Bu şekilde çocuk öğrenme evrenini genişletir. Ancak, bazen çocuğun benimsediği ve taklit ettiği şey hoş şeyler olmayabilir de. Böyle durumlarda anne baba gerekli önlemleri almalıdır. Size öncelikle küfür kavramına vurgu yapmamanızı tavsiye ederim. Bunun dışında çocuk küfrettiğinde dikkatini başka alanlara çekebilir ve küfür üzerine yoğunlaşmasını azaltabilirsiniz. Bir de arkadaş grubunu değiştirebilir ve yeni arkadaşlar edinmesi için yardımcı olabilirsiniz. Eğer çocuğu bu ortamdan uzak tutar ve küfür kavramına vurgu yapmazsanız bir süre sonra unutacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi