Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Suriye ve PKKSuriye ve PKK

Suriye ve PKKSuriye ve PKK

PKK, Sovyetler Birliği (Rusya) destekli Suriye Baas Nusayrî iktidarı tarafından Türkiye’nin GAP’ı gerçekleştirmesini engellemek için kuruldu. Abdullah Öcalan, Baba Esad’ın dostu olarak Şam’da onunla burun buruna oturdu. Suriye egemenliğindeki kamplarda teröristlerini eğitti. Bunları sürekli Türkiye’ye sokarak ülkemizi kana ve anarşiye boğdu.
Amerika, Irak’a gelince, PKK’nın direksiyonunu da üzerine aldı. Washington, Rusya dostu komünizan Suriye’den hoşlanmıyordu. Türkiye’nin savaş tehdidi üzerine de PKK, Suriye’den çekildi. Öcalan -idam edilmemek şartıyle- Afrika’nın bir bucağında bize teslim edildi. Sovyetler’in dağılması üzerine komünist PKK; Kuzey Irak’a yerleşti. Epey Suriye asıllı Kürt’ü de içeriyordu.
Şimdi Beşar Esad II, Suriye’de PKK’lıları yeniden örgütleyip Türkiye üzerine saldı. Esad, Arap Birliği kararına da evet deyip iki gün sonra gene vatandaşlarını kesip biçmeye devam ederek, eski huyundan vazgeçmedi. Zira Esad, farz-ı muhâl demokrasiye adım atsa, iktidardan çekilse bile, yapıp ettiklerinden dolayı mutlaka tutuklanıp yargılanacağını biliyor. Hamisi İran’ın onu kurtarabilmesi mümkün değil. Bu kadar kanlı bir diktatörün hamisi olarak damgalanmak istemeycektir.
Şimdi PKK, Öcalan ve Kandil dışında bir de Şam’dan emir alıyor. Üçünün de tek hedefi Türkiye’dir. Bu suretle yalnız Esad değil, PKK da ömrünü uzatmaya çalışıyor. Ancak PKK’nın ömrünü uzatmasının kaynağı, Amerika’nın tarafsız kalmasıdır. Kuzey Irak’ta Barzani yönetimi de PKK’nın ihtiyaçlarının karşılanması için elinden geleni esirgemiyor.
Muhtemel bir İran savaşından sonra dengeler değişecek. Ne şekilde değişirse değişsin, Esad ve Nusayri cuntasının sıyrılması imkânı yoktur. Şimdi Türkiye, yalnız Irak’tan değil, 910 kilometre boyunca Suriye sınırından da PKK sızıntıları ve eylemlerini beklemelidir.
Kuzey Irak’ta ve bütün Irak’ta, Amerika var. Ama Kuzey Suriye’de veya Suriye’nin herhangi bir yerinde Amerika yoktur. Irak’a girmekte zorlanan Türkiye’yi Suriye’de böyle bir zorluk beklemiyor. Bunu bilen Esad, Türkiye konusunda telâşlanıyor. Suriyeli PKK’lıları kalkan olarak kullanmak istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi