Rahim Er

Rahim Er

AB mi? Sizlere ömür

AB mi? Sizlere ömür

Herhalde üç yıl olmuştur, AB’nin on senelik ömrü kaldığını, bu zaman zarfında birliğin ya tamamen dağılacağını veya beş merkezi devletin yeni bir yapılanmayla yola devam edeceğini yazmıştık.
O zaman ne Yunanistan iflastaydı, ne diğerleri krizdeydi.
Halbuki şimdi gidişat çöküşe doğru.
Yaptığımız, muhakkak ki kehanet değildi.
Bugün 9 Kasım...
İlk makalemiz 9 Kasım 1976 tarihinde Türkiye gazetesinde çıkmıştı.
35 yıl gibi bir zaman arkada kalmış.
Bir insan, bu kadar zaman buna benzer meseleler için okuyor, araştırıyor, takip ediyor, tenkid ediyor, takdir ediyor, tahlil ediyorsa onda bir geleceği tahmin melekesinin gelişmesi tabiîdir.
Öyle zannediyoruz ki on senenin biraz altında veya biraz üstünde bir müddet içinde AB beklenen sona varacak, gemi kayalara bindirecektir. Dua etmeli ki hasar ucuz atlatılsın. Yoksa yeryüzü allak bullak olur. Bugün Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere ve birkaç ufak devlet hariç bütün AB devletleri dökülüyor.
Bu niye böyle oldu?
Sovyetler dağıldığı için. Soğuk savaş bitince AB küçük hesaplar uğruna ne kadar Sovyet artığı devletçik varsa buyur etti. Hatta yer yer ehl-i salip tutkusundan dolayı Güney Kıbrıs’ı almak gibi acaiblikler bile işlendi. Aslına bakarsanız İsrail’e de gel diyeceklerdi ama bunun fırsatını yakalayamadılar.
Türkiye ise hiçbir mahcubiyet hissi duyulmadan 1959’dan beri bekletilmekte. Ama zamanın kime güleceği belli olmaz. Ne demişler alma “Türk’ün ahını çıkar aheste aheste.” Hem Türkiye’yi her defasında ipe un sererek almadılar, hem de bazı üyeler, katil örgüte her türlü desteği vererek üstümüze saldılar.
Ama son gülen iyi gülermiş.
Bugün gülen AB değil.
Gülen biziz...
Teşkilatın ortak insani değerler adına bulduğu ne kadar kriter varsa alıp onları işleriz. İki ay kadar evvel AB bakanı Egemen Bağış Washington Büyükelçiliğimizdeydi. Şunu dedik: ‘Fatin Rüştü Zorlu, ilk müracaat istidasını verdiğinde biz, dokuz yaşındaydık, daha ne kadar beklemeli? Bir zaman verelim ya kabul etsinler veya çıkalım!..’ Sayın Bakan dedi ki: ‘Papaza küsüp oruç bozmayalım. O süreyi aslında vermiş olduk. Biz 2013’e kadar bütün mükellefiyetlerimizi yerine getireceğiz...’
İster misiniz AB çöksün ve yeni yapılanmanın ilk üç aktöründen biri Türkiye olsun.
Bir zaman evvel bizim G-20’de olacağımız hayal edilir miydi?
Şimdi 17. İktisadi güç olarak oradayız.
Yarınki ‘Yeni Avrupa’nın oyun kurucusu Türkiye’dir. O günkü euro banknotunda Sultanahmet Cami altı minaresiyle ne de muhteşem duracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi