Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yalanını yüzünden okuyorum

Yalanını yüzünden okuyorum

* Şu anda ilkokul beşinci sınıfta okuyan bir oğlum var. Küçüklüğünden beri yalan söylüyor. Bunu o kadar alışkanlık haline getirdi ki artık yalanlarını yüzünden okuyabiliyorum. Geçen yıl bir uzmandan yardım aldım, yardım alırken daha iyiydi artık doğru konuşmaya başlamıştı. Ama ekonomik nedenlere bağlı olarak devam edemediğimiz için çocuk yine eski haline döndü. Biz evde onlara örnek olmaya çalışıyoruz çocuklarımız neden böyle oldu anlayamıyorum.


A. K.

Cezalandırılmaktan korkuyor olabilir

* Çocuklar, anne babadan korktuğundan, ya da çevrelerindeki kimseler tarafından ödüllendirilmek, onay ve takdir almak için yalana başvurabiliyorlar. Mesela, ödevini neden yapmadın diye cezalandırabileceğini düşünüyorsa çocuk yapmadığı halde "bu akşam dersimi yaptım, sınavdan iyi not aldım" diye yalan söyleyecektir. Ama annem babam düşük not alsam dahi beni cezalandırmazlar, bana destek olurlar" diye düşünüyorsa yalana başvurmayacaktır. Burada öncelikle çocuğun yalana niçin başvurduğunu anlamalısınız. Yani acaba sizden korktuğu için mi, yoksa sizin onayınızı almak için mi, yalan konuşuyor. Ya da ailede veya arkadaş çevresinde örnek aldığı biri mi var. Bunu anlamaya ihtiyacınız var. Eğer çocuk korktuğu için yalan söylüyorsa bu sorunu ortadan kaldırmalısınız. Ya da sizin onayınızı almak için yalan söylüyorsa, iyi şeyler yaptığında onaylayabileceğinizi bilmesi gerekir.

Arkadaşlarından etkileniyor

*16 yaşında bir kızım var. Her hafta sonu bir sorun çıkarıyor ve arkadaşının evinde kalmak istediğini söylüyor. Babası da ben de buna karşı çıkıyoruz. Ama bu kez de evden kaçarım diye bizi tehdit etmeye kalkıyor. Kızım eskiden böyle biri değildi ama arkadaşlarından çok etkileniyor. Nasıl davranacağımı bilemiyorum, kızımı kaybetmemek için neler yapabilirim?

N. K.

Kızınızla değerlendirebilirsiniz

*Bu dönem gençler, arkadaşlarından her konuda etkilenirler ve büyük bir baskı altında kalırlar. Bu geçici bir durumdur. Anne baba burada sürecin geçici olduğunu bilmeli ve çocuklarını gelebilecek zararlara karşı bilgilendirmelidirler. Kızınızla konuşun, ona kendini koruma yollarını öğretin ve başına bir şeyler gelebileceğini düşündüğünüz için izin vermediğinizi izah edin.

Gençler akranları tarafından kabul edilme beğenilme ihtiyacı içindedirler. Bu bütün insanlar için geçerlidir. Yani her birimiz bir gruba ait olmayı ister ve grup tarafından kabul görmeyi arzu ederiz. Ancak bunun sınırları vardır bu sınırları ailede öğreniriz. Kızınızın arkadaşlarını evinize davet edin ve onları tanımaya çalışın. Bu süre içinde kızınıza zarar verebileceğini inandığınız arkadaşları varsa bunu kızınızla değerlendirebilir ve gelebilecek zararın önüne geçebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi