İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

ABD İran'ı bombalıyor!

ABD İran'ı bombalıyor!

Evet, ABD uçakları İran'ı bombalıyor. Açık savaş yok tabi ama insansız hava araçları üzerinden İran içlerine örtülü saldırılar düzenleniyor.

Geçtiğimiz günlerde İran'ın eline geçen ABD'ye ait insansız hava aracı, işte bu nokta saldırılar için kullanılıyordu. Barack Obama'nın açıktan geri istediği, İran'ın ret cevabı verdiği, Rusya ve Çin'in incelemek istediği RQ-170 Sentinel aracı, derinden yürütülen operasyonun parçasıydı. Tahran'ın bir yazılımla ele geçirdiği uçaklardan kaç tanesi daha, İran'a karşı örtülü operasyonlara devam ediyor acaba?

Neden "ABD İran'ı bombalıyor" dedim. Geçtiğimiz haftalarda İsfahan'daki bir füze üssünde büyük bir patlama oldu. 17 İran askeri hayatını kaybetti. Patlamanın büyüklüğü ve verdiği hasarın, gün geçtikçe daha da yıkıcı olduğunu öğrendik. İran bunu "kaza" olarak niteledi. Şimdi bunun kaza olmadığı, sabotaj olduğu belirginleşti. Son kanaat buydu, sabotajdı ve belki İran içinderi uzantılar kullanılmıştı.

Ancak yeni durumlar yeni gerçekleri ortaya çıkarıyor. Ele geçirilen insansız hava aracı ile benzer saldırılar yapılmış olabilir mi? Evet, olabilir. Muhtemelen de böyle oldu.

Dün, konuyla ilgili yeni bir bilgi geldi. Bu sefer Yezd kentine yakın bir bölgede yine bir İran tesisi saldırıya uğradı. İsfahan'daki tesis İran'ın en önemli füze üslerinden biriydi. Sonra resimleri yayınlandı. Birkaç gün sonra Yezd bölgesindeki saldırıya ait resimleri de bir İsrail uzantılı internet sitesinde görebiliriz.

Ekim ayında da bu nitelikte saldırılar yaşandı İran'da. Kasım'da ayında iki benzer saldırı gerçekleşti?

Peki ne oluyor? İran dini lideri Ali Hamaney'in "savaşa hazır olun" çağrısı, bu saldırılarla mı bağlantılı? Tahran, ABD ve müttefik güçlerin, örtülü saldırılara başladığın görerek ülke çapında alarma mı geçiyordu. Bence öyle... İran, nükleer tesisler başta olmak üzere, stratejik noktalarda saldırılara uğruyor ve inanıyorum önümüzdeki günlerde, haftalarda bu tür saldırıların sayısı artacak. Türkiye'di kurulan NATO/ABD füze kalkanı unsurlarından radar istasyonunu hedef alacağını açık bir biçimde duyuran, füzeleriyle gövde gösterileri yapan İran, benim gözlemlerine göre, terör saldırıları ya da sabotajlar şeklinde başlatılan bir örtülü saldırıyla karşı karşıya.

Bu kadar mı?

Biliyorsunuz son zamanlarda Türkiye, bölge ülkeleri ve dünyanın önemli bir bölümü Suriye'deki gelişmeleri çok yakından izliyor. Suriye'de rejimi devirme yolunda kararlı adımlar atılıyor. Türkiye, bu çerçevede yürütülen çalışmaların merkezinde yer alıyor.

Dün yeni gelişmeler çıktı ortaya.

Yüzlerce NATO-ABD askerinin Ürdün-Suriye sınırında bulunan El Mefrak köyünde toplandığı, özel operasyon birliklerinin bölgeye kaydrıldığı iddia edildi.

Bölgeye kaydırılan birimlerin Arapça dışında diller konuştuğu, askeri araçların bölgede bulunan Kral Hüseyin askeri üssüne nakiller yaptığı, sınırdan beş kilometre içerideki Albeaj ve birkaç bölgeye yığınak yapıldğı iddia ediliyor.

İddialar bu kadar da değil... Irak'taki ABD üslerinden Ürdün'e sevkiyat yapıldığı, özel birliklerin bu ülkeye nakledildiği, bölgede Suriye'ye karşı elektronik izleme birimi kurulduğu ifade ediliyor.

El Mefrak askeri üssünün bir özelliğinden söz ediliyor. 1979'da Suriye'de başlayan ve Hama katliamıyla sona eren isyan sırasında, Müslüman Kardeşler teşkilatının askeri biriminin bu üste pozisyon aldığı gerçeği...

Tarih tekrar yaşanıyor sanki. Ürdün ve İsrail ishithabaratının ortak operasyonlarını izleyeceğiz artık.

İran'a örtülü müdahale, stratejik tesislerine insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar ve Suriye'ye operasyon hazırlığı...

Gün gün izleyelim..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Karagül Arşivi