Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Anayasa

Anayasa

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, yalnız 3 üniversiteden anayasa taslağı geldiğini söyleyip ilim adamlarımızın ilgisizliğinden şikayet etti. Seçimlerin hemen sonrasında anayasa konusu hemen çözümlenir ümidi vardı. Çok tecrübeli bir devlet adamı olan Cemil Çiçek’in bu işi üzerine alıp benimsemesi ümitleri arttırmıştı.
Yeni bir anayasaya ihtiyacımız kesindir. Zaten kimse lüzum yok demiyor. Üstelik gerçekleştiği takdirde, Cumhuriyet tarihimizde siviller tarafından, milletvekillerinin hür iradesiyle yapılacak ilk anayasa olacak. 27 Mayıs anayasası, küçük rütbeli asi subayların hukukçulara dikte ettiği bir metindi. Atatürk rejimini yıkan solcu bir manifesto gibiydi. Sürekli tadilat geçirdi. 12 Eylül Anayasası ise, tek bir askerin istediği şekilde bir hukuk profesörüne yazdırıldı. Çok değişikliğe uğrayarak günümüze geldi, yürürlüktedir.
Nasıl bir anayasa? sorusunun cevabı, meclis’te grubu bulunan ve milli iradeyi temsil eden 4 partiye göre farklıdır. Elbette fark olacak ama, sonunda anlaşmaya gidilebilmeli ki yeni anayasa oluşsun. Şu anda böyle bir ihtimal görünmüyor. 4. partimiz Kürtçü’dür, diğer kökenden gelenler ancak bu gayeye yaradıkları oranda işbirliği yapılabilecek partilerdir. Anayasa taslağını Öcalan ellerine verecektir veya çoktan vermiştir. Emrinden zerre kadar ayrılamazlar, iradeleri bağlanmıştır. Bu durum 4. partimizin yeni anayasanın oluşumu dışında kalacağını gösterir.
İktidar partisinin teklif edeceği ilkeler ve kaleme alınacak metin üzerinde belki Milliyetçi Hareket Partisi ile anlaşmak mümkün olur. Bu husus bile şüphelidir. Ama anlaşma oldu diyelim. 2 Sağ partinin hazırladığı anayasa, milli iradeyi yansıtamaz denecektir. Bir sol partinin katılması gerekir, Bu, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Yapısı ve geçmişi bakımından bazı acayip tekliflerde direnmesi kuvvetli ihtimaldir.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin diğer partilerle anlaşma ihtimalinden ümit kesip kendi hazırladığı metni halkoyuna sunması, sonuncu seçenektir. Ancak çok yüksek oyla kabul edilmezse, sürekli eleştirilere uğrayacaktır. Millette rahat huzur kalmaz.
Nasıl bir anayasa? sorusunun cevabı, başka bir yazının konusudur. Çağdaş demokrasi ilkelerini içeren, milletimize layık, 24. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni tarihe geçirecek bir anayasa bekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi