Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Duvar yıkılırsa

Duvar yıkılırsa

Sevgili gençler,

Yürümekte olduğunuz hayat yolculuğunda karşınıza bir çok engel çıkacak ve siz bu engelleri aşarak erişkinler ülkesine ulaşacaksınız. Yaşadığınız zorlukların bir kısmı toplumun kurallarıyla ilgili bir kısmı şahsi bir kısmı ise aile içi meseleler sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Son günlerde bizlere ulaşarak, bir belirsizlik içinde yürüdüğünü ve adeta şu koca şehirde kendini aramaya koyulduğunu ifade edenleriniz var. Doğru... bu süreçte çeşitli zorluklar ve kimlik kargaşası yaşanabilir. Kimliğini tanımlama sürecinde her genç bazı zorluklar yaşayabilir ve kendine belli bir yön veremeyebilir. Erikson bu dönem kimlik kargaşası yaşayan gencin, insanlara yaklaşmakta ve sıcak ilişkiler kurmakta yetersiz kaldığını ve yalnızlık çektiğini belirtir. Aslında patika bir yolda, kendinizi bulmaya çalışmaktasınızdır. Bu süre içinde daha az hataya düşmek istiyorsanız büyüklerin tecrübelerini de yabana atmamalısınız. Ebeveynleriniz, sizlerin yanlış arkadaş seçtiğinizi ve suç unsurlarına eğilimli hale geldiğinizi ifade ediyorlar. Bu dönem arkadaşların sizin dünyanızda ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu ihtiyacı karşılamak için kendinize yakın hissettiğiniz kişilere yakınlaşır onlarla samimi olmaya çalışırsınız. Çünkü onlarla ortak ilgi alanlarınız vardır ve birbirinize destek vermektesinizdir.

Çevremizde, yaşadığı kimlik karmaşasından kurtulmaya çalışan pek çok genç çözüm olarak, yurt dışına çıkma ya da aileden uzak bir hayat sürerek, ait olduğu kültürü kimliği inkar etme yoluna gidebiliyor. Aslında burada genç, ben kimim sorusuna cevap bulamamış ve kimlik karmaşasından çıkamamıştır. Bunun sonucunda bir tür intikam duygusuna kapılıp, ailenin ve toplumun onaylamadığı işlere bulaşmaktadır. Ama buradan çıkmak kolay olmayacağından bu genci büyük tehlikeler beklemektedir. Unutmayın, yaşadığımız her değişim bazı zorlukları da beraberinde getirir. Hele hele gençlik dönemi fırtınalı bir süreçtir ve siz gençler bu sürece uyum sağlamaya çalışırken aileyle ve çevrenizdeki insanlarla çatışabiliyorsunuz. Burada her şeyden önce ben kimim sorusuna doğru bir cevap bulmanız gerekir. Yani, her birimiz değerlerimiz, inancımız, kültürümüz, geleneklerimiz ve ailemizle bir bütünüz ve kimliğimizin renkleri bu bütünden etkilenir. Eğer kendinizi bu bütünün bir parçası olarak görebilirseniz hayatınızda bir belirsizlik olmayacaktır. İnsanlık ailesine aitsiniz ve değerlisiniz. Ama şunu da unutmayın ki, "gençlik sorunlarıyla mücadele ediyorum" diyerek hataları meşru gösterme gibi bir hakkınız da yok. Çünkü her birimiz yaptığımız bütün eylemlerden sorumluyuz. İnsanız ve insan olmanın gereklerini yerine getirmekle yükümlüyüz. Bu konuda ailelerle çatışmak yerine onları olduğu gibi kabul edebilir ve beklentilerinizi ifade ederken onları incitmemeye özen gösterebilirsiniz. Zira aileniz, sizin yaslandığınız bir duvar. Eğer duvar yıkılırsa siz de korunaksız ve barınaksız kalabilirsiniz. Yıkık duvarlar arasından çıkmış ve " dağılmış ailelerden geliyorum, sevgi istiyorum" diye kendini arayan gençlerin durumu buna bir örnektir. Sevgili gençler, ailelerimiz bizim en değerli sermayemizdir. Sizler kimliğinizi oluşturmaya çalışırken zaman zaman onların sizi anlamadığını düşünseniz de emin olun hayatta sizleri onlar kadar kimse sevemez. O nedenle sizler de onlarla ilgili duygularınızı ifade edin ama hayattaki biricik varlığınız olan anne babalarınızı incitmemeye özen gösterin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi