Resul Tosun

Resul Tosun

Fransa bunu hep yapıyor

Fransa bunu hep yapıyor

Fransa sadece Ermeni meselesinde Türkiye karşıtlığı yapmıyor. AB üyeliğinden Ortadoğu ve Arap baharı meselelerine kadar her konuda Türkiye'nin karşısında duruyor.

Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve bölgesel güç olmasından Fransa tedirgin.

Çünkü Fransa'nın Ortadoğu'da ki sultasını Türkiye olumsuz yönde etkiliyor.

Ve doğal olarak Fransa Türkiye'nin önünü kesmek için de her fırsatı değerlendiriyor.

Mesela Türkiye'nin AB üyeliğinin önündeki en önemli engeli Almanya ile birlikte Fransa teşkil ediyor. Tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık teklifi Türkiye'nin güçlenmesine karşı duydukları rahatsızlıktan başka bir şey değil.

Fransa'nın NATO'da takındığı tavır da Türkiye'ye zorluk çıkarma ve zorda bırakma istikametinde gerçekleşiyor.

İşte Libya operasyonu ortada.

Türkiye'nin, "NATO'nun Libya'da ne işe var?" dediği dönemde Fransa BM'nin uçuşa yasak kararının hemen arkasından Libya'ya hava saldırısı düzenleyerek NATO'yu Libya'ya emri vaki ile müdahil edip Türkiye'ye bir gol de o zaman atmadı mı?

Fransa bunu hep yapıyor.

Ermeni meselesinde Fransa'nın tavrı zaten belliydi. 2001 yılında soykırımı tanıdıklarına dair bir yasa çıkarmadılar mı? Çıkardılar. Kendilerince o zaman suçu(!) tarif, tespit ve tescil ettiler şimdi de cezasını tayin ediyorlar.

Senatodan geçip geçmemesi o kadar önemli değil. Önemli olan Fransa'nın Türkiye konusundaki genel tavrıdır. Bu tavır genel olarak olumsuz bir tavırdır. Gayri medeni bir tavırdır.

Fransa Türkiye'nin bölgesel aktör olmasından fevkalade rahatsızdır. Açıkça ben rahatsızım demiyor. Türkiye'yi gölgelemeye yönelik adımlar atarak itibarsızlaştırma politikası güdüyor.

Mesela İsrail 2006 yılında Beyrut'u ve Güney Lübnan'ı bombaladığında Türkiye UNIFIL'e asker verme çalışmaları yaparken Fransa yıkılan köprüleri tamir ederek ve sokak sokak gezip halkla ilgilenerek sözü 'ben zaten buradayım' demeye getiriyordu.

Fransa Türkiye'nin bölgedeki etkisini gölgelemek için, bölgeyle daha fazla ilgilenerek, bölge siyasetçilerine daha fazla destek vererek kendi gücünü ve etkisini artırma politikası takip ediyor.

Türkiye Ermeni meselesiyle Fransa'yı kınayadursun, Fransa Suriye meselesinde de Türkiye'ye bir gol daha atma peşinde.

Suriye'de Esed yönetimi gitti gidecek. Son demlerini yaşıyor.

Esed sonrası oluşacak yeni yönetimin çekirdeği kurulan Suriye Milli Meclisi ile İstanbul'da toprağa düştü ama korkarım Paris'de meyve verecek!

Fransa Suriye muhalefetine destek konusunda Türkiye ile görünmeyen ama müthiş bir rekabet sürdürüyor.

Suriye muhalefetinin de halkının da hem gözü hem gönlü Türkiye'den yana, bunun gizli saklı tarafı yok.

Ama Fransa'nın sağladığı kolaylıklar ve gösterdiği aşırı ilgi muhalefetin gönlüne Türkiye desteği konusunda şüpheler düşürmüyor dersek objektifliğimizi kaybederiz.

Ermeni meselesinde Fransa'nın tavrı zaten belliydi farklı tavır sergilemesi sürpriz olurdu.

Hükümetimizin ilan ettiği yaptırımlara sonuna kadar destekçi olalım. Senatodan geçmemesi için gereken çalışma yapılmalıdır, yapalım, tamam. Yapamasak da orası Fransa'dır der işimize bakarız ama gelin Suriye konusunu Fransa'ya bırakmayalım.

Demem o ki, Fransa'dan bir gol de Suriye'de yemeyelim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi