Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bir tebessüm ne eder ki?

Bir tebessüm ne eder ki?

Pek vakit bulamadığımızdan, akraba ziyaretlerini biraz ihmal ediyoruz. Aslına bakılırsa bugün pek çok kimse bu sorumluluğunu pek ciddiye dahi almıyor. Oysa Hazreti Peygamber (s.a.v.), akraba ve yakınları ziyaret etmeyi, hallerini ve hatırlarını sormayı gönüllerini almayı tavsiye ediyor. Dinimiz insanlar arası ilişkilere önem verir, akrabalarla ilişkiler ise bizim inancımızda birinci sırada yer alır. Eba Eyyüp El Ensari hazretlerinden rivayet edilğine göre bir gün bir adam Efendimize gelerek "Ya Rasulullah beni Cennete sokacak bir ibadet söyler misiniz? demiştir. Bunun üzerine Efendimiz "Allah'a ibadet eder ve ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılar zekatı verir ve sıla-i Rahim edersin" buyurmuştur.

Günümüz insanı sıla-ı Rahim'i ya hiç önemsemiyor ya da bunu tam olarak anlayamıyor. Yani akrabaların bir bütün olarak görüp gözetmek olduğunu düşünmüyor. Oysa sıla-i rahimin pek çok veçhesi vardır:

Akrabaları ziyaret etmek: İnsanların yalnızlaştığı ve güven duygularını yitirdiği bir toplumda yakınlarımızla kenetlenmeye çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz öyle değil mi? Küçük şehirlerde yaşayan kimseler, bu ziyaretleri daha sık yapabiliyorlar fakat ne yazık ki büyük şehirlerde akraba ilişkileri iyice zayıflıyor. Trafik, yol sorunu, ekonomik nedenler ve iş yaşamı bahane gösterilerek insanlar yakınlarından yavaş yavaş uzaklaşıyorlar.

Akrabalar hakkında olumlu düşüncelere sahip olmak: Akrabalar arasındaki ilişkiler daha kuvvetli olmasına rağmen, anlaşmazlıklar da bir o kadar yoğun yaşanabiliyor. Çünkü burada paylaşılması gereken bir sevgi var. Dünyevi menfaatler uğruna kardeşin kardeşle, ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkileri bozulabiliyor. Ne yazık ki, aynı çatı altında yaşayan akrabalar arasında kişisel anlaşmazlıklar daha sık görülebiliyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bunun en büyük nedeni ise, paylaşılamayan, maddiyat, sevgi ve ilgildir. Bu değerler müşterek olduğundan bireyler pastanın daha az kısmını elde ettiğini düşünerek hased edebiliyorlar. Elbette anne babalarımızın ve yakınlarımızın sevgi ve ilgisi müşterektir ancak herkes payına düşeni alır ve sevginin kökü hiçbir zaman kurumaz. Onlar verdikçe kaynak yeniden dolar ve taşır. Bu nedenle hased etmeye hiç gerek yok.

Maddi yardımda bulunmak: Ekonomik sorunların gündelik hayatı etkiler hale geldiği günümüzde akrabalar arasındaki yardımlaşmanın büyük önemi vardır. Bu yardımlar aynı zamanda akrabalar arası ilişkileri güçlendirecek ve sorunları ortadan kaldıracaktır.

Akrabalara karşı tatlı söz söylemek güler yüzlü olmak: Bir küçük tebessüm kaç para? Çok mu pahalı? Elbette hayır. Ama insanlar nedense birbirlerine küçük bir teessümü dahi esirgiyorlar. Tebessümde cömert olmalı ve akrabalarımıza karşı güler yüzlü olmaya gayret etmeliyiz. Kimbilir pek çok şeyin onaramadığı gönül kırıklığını küçük bir tebessüm onarabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi