Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Dalgalı bir deniz gibi

Dalgalı bir deniz gibi

Sevde'yi tanıyamaz olmuştum. Son günlerde her şeyi büyütüyordu. Yüzündeki sivilceleri sorun haline getirmişti. Vaktinin çoğunu aynanın karşısında geçiriyor ve gardorabında ne kadar giysi varsa hepsine tek tek deniyordu. Bunu yaparken de, "fazla zayıfım, yüzümde sivilceler var, gözlerim fazlaca iri..." gibi eleştirilerle kendisini sürekli gözden geçiriyordu. Çoğu zaman kendisiyle ilgili eleştirilerini dile getiriyor ve bana "anne güzel miyim?" diye soruyordu.

Bütün bu garip davranışlara erişkin bir insanın gözüyle baktığınızda, gerçekten bu sorular ve kendini kontrol etme davranışları rahatsız edici olabilir. Fakat, unutmayınız ki, o dönem siz de aynı sorunları yaşadınız. Ergeni anlamak için yine o döneme giderek onun sıkıntılarını hissedebilirsiniz. Bunun için kendinizi onun yerine koyabilirsiniz.

Yapmamanız gerekenler

- Sen zaten hep böylesin

- Şımarıksın

- Kendisiyle ilgili çelişkili bir süreç geçiren ergene bu tür yaklaşımlar fazlasıyla zarar verir. Bir de, bu dönem, ebeveynler sınırlarını koyarken, ergenin sınırlarına da saygı göstermelidirler. İnsan formülleştirilmemiş sıradan ilişkilerinde kendisiyle olduğu kadar karşısındaki kimseler içinde geniş bir kavrayışa sahiptir. Bu kavrayışı dahilinde, kendisi olduğu kadar, ötekini de hesaba katar. Bunu yaparken de karşısındakinin davranışlarını dikkate alır ve bu kapsamda yakın ya da uzak mesafede bir iletişim kurar. O günlerde aynı şeyi ben de yaşıyor ve her gün yeni şeyler öğreniyordum. Kızımın yüzündeki sivilcelerin bu dönem doğal olabileceğini zamanla geçeceğini izah ettim. İkna olmuyordu, peki ben nasılım? Sorunu yineleyip duruyordu. Beğenilmek, biricik olmak ve takdir edilmek istiyordu. Bu dönem duygularında ortaya çıkan değişimler, onun ilişkilerini de etkiliyordu. Kızım bu dönem yaşadığı bu duygusal çalkantıları dalgalı bir denize benzetmişimdir. Dalgalar, rüzgar estiğinde daha şiddetlidir. Sonra yavaş yavaş süzülür ve inişli çıkışlı bir seyirde devam eder. Güçlü olduğu süre içinde önünde ne varsa sürükler götürür. O da, kendisine dışarıdan gelen tepkileri, eleştirileri, nasihatları hiç ayırt etmeksizin tepki veriyor, insanca davrandığınızda ise sakinleşiyordu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi