Rahim Er

Rahim Er

Çile bitti

Çile bitti

Aydın Menderes’i anne ve babasının yanına uğurladık. Bu bir aydının göçüydü. Siyasetten gerçek bir yıldız kaydı ve hakiki bir beyefendi kayboldu...
İsmi gibi aydın, okur-yazar ve yerli bir insandı.
Menderes soy ismi, yörenin ırmağından alınma. Kelimenin mânâsı ‘girdap’ demek. Bu ailenin hayatını sanki bu kelime ifade eder. Adnan Menderes’in annesinin verem hastalığından ölmesini, ailenin diğer uzantılarını belki hariç tutsak bile baba ve oğullarının hayatı hep çiledir. Eş ve anne Berin Menderes’inki çile üstüne çile. Başvekil Adnan Menderes, bir cinayet şebekesi tarafından asıldı. Büyük oğlu Yüksel Menderes 1972’de evinde ölü bulundu. Ortanca oğlu Mutlu Menderes 1978’de bir trafik kazasıyla hayatını kaybetti. Küçük oğlu Aydın Menderes, 1996’da geçirdiği trafik kazası sonucu felç oldu. Son kaza hariç Berin Menderes, eşinin dramıyla, iki oğlunun ölümünü gördü. Ancak kimse O’nu ‘yılın annesi’ seçme kadirşinaslığını göstermedi.
Merhum Başvekil, çocuklarına Yüksel, Mutlu ve Aydın demişti. Ne hazindir ki ne birincisi ikbal yolunda yükselebildi, ne ikincisi mutlu olabildi. En küçük oğlu ise erken yaşta aydın oldu. Ama O’nu da bir trafik kazası yakaladı. Kimse ‘her üçününki de yüzde yüz kasıttır!’ diyemeyebilir. Ne var ki yine kimse ‘her üçünün başına gelen tesadüftür’ de diyemez. Bugün Ergenekon hadiselerine bakınca onların bir tertibe maruz kalmış olma ihtimali fevkalade yüksek görünmekte. Adnan Menderes’e nasıl bir kin, nasıl bir hınç beslenmiş ki kendisinin zalimane bir şekilde şehit edilmesi yetmezmiş gibi ailenin kökü kurutulmaya azmedilmiş.
Aydın Menderes’i 19 Ağustos 1997’de TV programıma misafir etmiştim. Program şeref defterine eşi Umran Hanım vasıtasıyla yazdığını bugün hakkında araştırma yapmak isteyeceklerle paylaşmak isterim:
“TGRT-Entelektüel Boyut Programına bu akşam katılmak nasip oldu. Daha önceleri zevkle ve devamlı olarak izlediğim bu programın konuğu olmaktan onur duydum. Bunun için teşekkürlerimi sunuyorum. Entelektüel Boyut programının bütün elemanlarına Sayın Rahim Er’e başarı dileklerimi sunuyorum. Saygılarımla...”
Aydın Menderes, her ne kadar siyasetin içinde olsa da politika üstü bir isimdi. Bir seviye idi. Zaten 2002’de politikayı bırakarak yazarlığa geçti. Yaşadığı ister kaza, isterse ihanet olsun hem kendisi ve hem de siyasetimiz için talihsizlik olmuştu. Daha ortaokul talebesi bir gençken babasının idamına, sonraları da ağabeylerinin ölümüne şahit olan bir insan, bu defa da yıllar boyu bizatihi kendi çilesini yaşamıştı.
Şimdi çile bitti.
Saadet başladı, inşallah.
İşte bu kadar...
Sonunda zalimler de mazlûmlar da aynı toprağın altına girmekte... fakat, farklı adreslere gitmekteler.
Ahirete göçmüş Menderes ailesi ferdlerine yüce Allah’tan gani gani rahmetler dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi