Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Faydası olmadı

Faydası olmadı

İki çocuk annesi bir bayanım. Büyük kızım on dört yaşında. Sorunlarımız yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ergenlikle ilgili kitaplar okudum uzmanları dinledim ama buradan öğrendiklerimizi uygulamak pek kolay olmuyor. Kızım, benim elbiselerimi giyiyor, o yaşta makyaj yapıp çıkıyor, okuldan geç geliyor. Geçen hafta çok sinirlendim, bir daha geç gelmeyeceksin, benim eşyalarıma izinsiz dokunmayacaksın" dedim. Ama faydası olmadı, bir hafta sonra en sevdiğim elbiseyi kesmiş kendine göre kısaltmış. Biraz başına buyruk olmak istiyor, ben ne dersem karşı çıkıyor, babadan biraz korkuyor ama beni hiç takmıyor, Tavsiyelerinizi bekliyorum. A. U.

Yumuşak geçişler yapabilirsiniz

Bu dönem gençler, evde ya da dış dünyada özdeşim kurabilecekleri birini ararlar. Defterlerine beğendikleri kişinin resmini yapıştırabilirler, ya da benzemeye çalıştıkları kişinin sözlerini odalarının duvarına yazabilirler, onlar gibi giyinmek onlar gibi davranmak isteyebilirler. Çünkü genç, kimliğini oluşturmaya ve kendini tanımaya çalışmaktadır. Dolayısıyla kız çocukları kimliklerini oluştururken, bahsettiğiniz türden davranışlarda bulunabilirler. Sizin burada onunla iletişim kurarken kullanacağınız dil önemlidir.

Sakın giysilerimi giyme demek yerine "bu ay seninle mağazaya gidelim diye teşvik edebilir ve onunla birlikte beğendiği bir giysiyi seçebilirsiniz. Makyaj malzemelerimi kullanma demek yerine de, "hafta sonu odanda süslenebilirsin" diyerek yumuşak geçişler yapabilirsiniz.

Sizler de biliyorsunuz, dışarıda çocuklarımızı bekleyen onlarca risk faktörleri var, bu dönem yaptığımız hatalar onları buralara sürükleyebilir. Bu nedenle ilişkilerimizde ben dili kullanmalı, çocuklarımızı kazanmaya ve doğru yönlendirmeye gayret göstermeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi