Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Kıyamete kadar defteri açık tutacak bir amel…

Kıyamete kadar defteri açık tutacak bir amel…

Hz. Osman'dan Resulullâh'ın sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir." ( Buhari. 5027)

Açıklama:

Tek cümlelik bu hadisimizde tahminimizin çok ötesinde faydalar var ve bu faydalar ahiretini düşünen müslümanlar için oldukça değer kazanır… Bir anlık yeryüzündeki tüm kitapların yan yana dizildiğini hayal edelim… Milyonlarca çeşitlikteki kitaplar içinde sizce değer açısından ilki hangi kitaptır? Elbette ki kur’anı kerimdir dediğinizi işitir gibiyim. Düşünsenize dünyanın en değerli kitabı, biz müslümanların elinde ve evinde… İşte o kitabı öğrenmek ve öğretmek…

Şimdi, kur’anı öğrenen ve öğreten kişi, nasıl olur da insanlar içinde en hayırlısı olarak öne çıkar? Bu sorumuza maddeler halinde cevaplar bulmaya çalışalım:

1- Kur’anı öğrenmek isteyen kişi, Allah’a değer verdiğini ve ispat etmeye çalışır…

2- Kur’anı öğrenmek isteyen kişi, imanın 3. şartı olan, kitaplara iman ettiğini ve bu imanını ispat etmek için öğrenmeye çalışması kur’ana saygısının bir ıspatıdır.

3- Kur’anı öğrenmek isteyen kişi, ayağını kaydırmaya çalışan şeytana karşı bir zafer ilan ettiğini ıspat etmiş olur.

4- Kur’anı öğrenmek isteyen kişi, tüm beşeri sistemlere meydan okuduğunu ispat etmiş olur…

5- Kur’anı öğrenmek isteyen kişi, Allah’ın hükümlerini öğrenip amel etmek isteyen kişidir. Bu da kendisinin fi sebilillahda olduğunu gösterir…

6- Kur’anı öğrenip öğreten kimse, öğrettiği kimsenin (öğrendikten sonra) tüm amellerine ortak olmuş olur… Böylelikle ömrünü ikiye katlamış olur.

7- Kur’anı öğreten kimse, bir sünnet amelini işlemiş olacağından ecir kazanır.

8- Kur’anı öğreten kimse, emri bil ma’ruf nehyi anil münker (iyiliği emredip kötülükten nehyeden) ameli işleyeceğinden başka türden bir sevap alır.

9- Kur’anı öğreten kişi, iki şeytanla birden mücadele etmiş olur.(kendi şeytanı ve öğrettiği kişinin şeytanı). Mücadele hırsı gelişir ve diğer amellere yansır.

10- Kur’anı öğrenmek ve öğretmeye çalışmak, sabır gerektirebilir. Allah da, ‘ben sabredenlerle beraberim.‘der. Böylelikle bir yandan sabır ecri alınırken diğer yandan Allah’ın kuluyla beraber olması şerefine nail olunmuş olur…

Tek cümlelik bir hadis ve en az on tane alınacak büyük faydalar… Cennete konuk ettirecek bu ameli işlemek hem çok kolay hem de günün her saati amel etmek mümkün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Feyzullah Birışık Arşivi