Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

2012: İran yılı

2012: İran yılı

2012’de İran ile yatıp İran ile kalkacağız, İran’daki gelişmeleri çok ama çok yakından takip edeceğiz. Çünkü komşumuz İran’ın içinde yer alması muhtemel gelişmeler tüm dünya piyasalarını alt üst etmeye aday. Bu yıl, dünyayı yanına çekmeye çalışan ABD ile İran’ın restleşmelerde rekor kıracağı, gündemi en çok meşgul edeceği bir yıl olacak gibi görünüyor. Bu restleşmelerin, karşılıklı meydan okumaların haber olması, medyaya düşmesi bile petrol ve altın fiyatlarını yukarı itmeye yetiyor.

Analistlerin bir kısmı Rusya ve Çin ile olan sıkı ilişkileri nedeniyle İran’a ABD operasyonunu uzak görüyorlar. Ancak zaman zaman İran’a askeri müdahalenin konuşulması, hatta en kötü senaryo olarak müdahale edilmeye başlanmasıyla birlikte, ki kanaatim çok uzun olmayan bir zamanda bunun gerçekleşeceği yönünde, altın ve petrol fiyatları çılgınca yukarılara gidecektir.

İran’a en küçük bir uyarı, İran’ın buna sıradan bir cevabı bile piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. Nitekim altın bu yüzden geçen haftaki kapanışına göre kısa sürede %2’nin üzerinde değer kazanarak onsu 1600 doların üzerini gördü. Petrol fiyatları da gün içinde varili 4 dolar artarak tırmandı ve 111 doları gördü.

Petrol en çok ve en yaygın kullanılan enerji kaynaklarından biri. Petrol fiyatlarındaki artış tüm dünyada malların ve hizmetlerin fiyatlarını da arttırır.

Petrol fiyatları arttıkça, petrolle çalışan ekipmanlarca çıkarılan altının fiyatı da artar, mazotla çalışan pompalarla sulanan tarlalarda bahçelerde yetişen ürünlerin fiyatları da zamlanır, üretilen diğer ürünlerin ülke içinde yahut ülke dışındaki pazarlara nakliye masrafları da artar ve o ürünlerin fiyatları zamlanır. Kısaca, petrol fiyatlarındaki artış herkesi çok yakından ilgilendiren önemli sonuçlar doğurur.

Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC ülkeleri) arasında Suudi Arabistan’dan sonra en çok petrol üreten ve Venezüella-Suudi Arabistan’dan sonra en çok petrol rezervi bulunan bir ülkenin, İran’ın yaşayacağı kargaşalar bu yıl petrol ve altın fiyatlarını olabildiğine dalgalandıracak gibi görünüyor. İran’a askeri bir operasyon gerçekleşmese dahi artan gerginlik, bununla ilgili çıkacak haberler bile petrol altın fiyatlarını dalgalandırmaya ve fiyatları yükseltmeye yetecektir.

Bu hengâmede yıldızı parlayacak yatırım araçları kesinlikle altın ve siyah altın tabir edilen petrol. Altının uzun vadede kazandıran bir yatırım aracı olduğu zaten malum ancak bu yılki muhtemel dalgalanmalarda ‘al-sat’larla kısa vadede de para kazandırmaya aday. Altın fiyatlarının kısa süreli geri çekilmeleri kimseyi yanıltmasın. Her zaman için en güvenilir yatırım aracı yıllardır altın oldu, öyle olmaya da devam edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi