Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Pazar notları: Akşamüstleri...

Pazar notları: Akşamüstleri...

Bazen soruyorlar, "mucizelere inanıyor musun?" diye... Hiç duraksamadan "evet" diyorum; "bir anlık mutluluklarımızın upuzun mutsuzluklarımızı unutturabilmesi mucize değilse, nedir!"
***

Dostluk dedikleri bu muymuş? İttifaklar ve suç ortaklıkları... Bir yanlışlık var bu işte!
***

Çok sert ve iddialı kaçacak belki ama söyleyeceğim: İnsan ya bir çocuk gibi ya da çocukken âşık olur! Ötekiler aşkın taklididir!
***

Kimim ben? Neden buradayım? Nereden geldim, nereye gidiyorum? Neden yok olacağım? Bu soruları başınızı yastığa koyduğunuzda gözlerinizi uyku için yummadan önce bir sorun bakalım kendinize... Sorun da görün... Hiçbir "yurttaşlık bilgisi", hiçbir politik ideoloji bu soruya cevap bulamaz. Söyleyin, hangi politik broşür, hangi "kimlik siyaseti" ve hangi toplumsal aidiyet duygusu böyle bir soruyu mertçe ve cepheden göğüsleyebilir?
***

Şimdi hatırlayamadığım bir roman kahramanı şöyle diyordu: "Saatçiliğe olan tutkum bana ne öğretti biliyor musunuz? Zamanı en iyi ölçen alet melankolidir." Her akşamüstü bu roman kahramanına yürekten katılıyorum.
***

Rüzgârı seviyorum. Sersemletiyor, üşütüyor, uçuruyor. Ama kokuları taşıyıp getirmesi ne güzel! Hele bir Ege kasabasında mutfak ışıklarının yandığı, ocakların harlandığı, masaların kurulmaya başlandığı akşamüstü saatlerinde rüzgârı koklamak yok mu! İçimi saran koyu melankoli o anda çekip gidiyor.
***

Şarkı güzel midir? Sanmıyorum. Ama sözlerinin tam şurası inceden sızlatır içimi: "Ne gece ne gündüz/akşamüstü sevdim seni/ben yine yersiz yurtsuz/ beklerim bir gün dönmeni."
***

İş hayatı... Modern insan için başka bir "hayat" var mı? Olmalı... Ama bunun mümkün olmadığına inandırılmamız için her şey yapılıyor.
***

İş hayatı... "Alçak patronlar, ağlak çalışanlar şeklindeki hazin denklik" (Corinne Maier-Merhaba Tembellik). HHH İş hayatı... Yasalarca güvence altına alınmasının kimseyi rahatlatmadığı muazzam güvensizlik ortamı! Bugün varsınız, iyisiniz; yarına patron kerim!
***

Kendisinden çok adını sevdiğim renkler var: Başak sarısı, balköpüğü, mor, kahverengi.
***

"Aşkın sorunları"ndan söz edilip duruluyor. Hayır! Hayır! Aşkın değil, beraberliklerin, ilişkilerin, evliliklerin ve benzerlerinin sorunları olur. Aşkın ise yaraları vardır.
(NOT: Yukarıdaki bazı notlar dikkatli okurlarıma tanıdık gelebilir. Yine bir tavan arası temizliği yapayım dedim ve bu kez de 2008 yılına ait "Pazar notları"nı bir daha elden geçirdim.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi