Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

CHP ideolojik hareket ediyor

CHP ideolojik hareket ediyor

Üniversite giriş sınavlarında normal liseler ile meslek lisesi mezunları arasındaki katsayı farkının kaldırılmasını öngören YÖK kararının iptali için CHP'nin Danıştay'a müracaat etmesi sanıyorum siyasetten çok ideolojik bir yaklaşımı ifade ediyor. Uzun yıllar toplumu bir takım dayatmalarla değiştirme ve dönüştürmeyi kendisi için ilk hedef haline getiren CHP bunun için geçmişte rejimi korumak adına darbeleri desteklemiş, darbecilerin yanında yer almıştır. Ne var ki toplumda istedikleri değişimi ve dönüşümü sağlayamamış olmanın öfkesini de hep yaşamışlardır. Elbette bir toplumu değiştirmeyi kafaya koymuş olanların ideolojik davrandıklarını söylemek yanlış olmaz. Çünkü, CHP için toplumun geçmişi ile bağlarını koparmak ve Batı'ya yamamak olmazsa olmazdır. Varlıklarının sebebi budur. Bunun için kendilerini adamışlardır dersek yanlış olmaz. Çünkü, CHP kuruluşundan bu yana millet iradesi ile tek başına iktidar olamıyorsa bunun tek sebebi toplumla adeta savaş halinde oluşudur.

Her fırsatta laikliğe sarılışları da toplumu dönüştürme gayretinin bir parçasından ibarettir. 28 Şubat sürecinde yaşananlar ve bunun sonucu olarak zorunlu eğitimin kesintisiz olarak 8 yıla çıkartılması, meslek okullarının orta kısımlarının kapatılması ve meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerinin önünün kesilmesi anlamına gelen sınavlarda farklı katsayı uygulamanın gündeme getirilişi hep aynı anlayışın ürünüdür.

Aslında meslek liselerinin önünün kesilmesinin bir tek sebebi vardır. İmam Hatip okullarından rahatsız olanlar bu okulları kapattık diyemedikleri için kendilerine göre bir takım tedbirler almışlar ve aldıkları tedbirlerle belirledikleri hedefe varma hususunda başarılı da olmuşlardır. Çünkü zorunlu eğitimin kesintisiz olarak 8 yıla çıkartılması meslek okullarının orta kısımlarının kapatılması demekti. Hedef İmam Hatip okulları olmakla birlikte diğer meslek okulları da bundan nasibini almış, toplumda sanayi için gerekli olan meslek lisesi mezunu ara elemanı sıkıntısı sanayicileri isyan noktasına getirmiştir. Bunun sonucu olarak meslek okullarına gidecek öğrenciler çeşitli yollarla teşvik edilmek istenmiş olsa da istenen sonuç alınamamıştır. Çünkü, bir gencin mesleğe yönlendirilmesinde ilkokul sonrası çok uygundu.Yıllar yılı böyle bir uygulama olmuş, toplumda bu uygulamaya alışmıştı. Birden bire ilköğretim 8 yıla çıkartılıp, meslek okullarının orta kısımları kapatılınca bu okulların lise bölümlerine gidecek öğrenci bulunamaz olmuştur. Kısacası birilerinin İmam Hatip korkusu toplumun geleceğini dinamitlemiştir. İdeolojilerinin topluma hakim olmasını sağlamak adına toplumun geleceğinin karartılmasını göze alanların ve bunlara destek verenlerin ideolojik davrandığını söylemek bu bakımdan yanlış olmaz sanıyorum.

Bir takım asker ve sivil bürokratların ideolojik hareket etmelerini anlamak kolay olmakla birlikte halkın oyu ile iktidara talip olan siyasi partilerin buna destek vermelerinin anlaşılması oldukça zordur. Öyle anlaşılıyor ki CHP başta olmak üzere bazı siyasi partiler için iktidar olmaktan çok kendi ideolojilerini topluma dayatmak önem arz ediyor. Bunu milletin desteği ile yapamayacaklarını görünce de asker sivil bürokratlara destek vermek suretiyle sağlamaya çalışıyorlar. Böyle olmasa geçmişte YÖK kararı ile meslek lisesi mezunlarına uygulanmasına başlanan katsayı bir başka YÖK kararı ile kaldırılarak bir haksızlığa son verilmişken bunun iptali için Danıştay'a gitmenin izahı olabilir mi?

Olaya bu açıdan bakıldığında söz konusu olan ideolojik mücadelenin bir inanç mücadelesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bir bakıma bir kesiminin kendi inanç anlayışını topuma dayatması demek olan bir uygulamaya son verilmesinin halk nazarında aleyhine olacağını bile bile kaldırmanın mücadelesini vermesi anlaşılabilir mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi