Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kendimizi neden takdir edemiyoruz

Kendimizi neden takdir edemiyoruz

Öncelikle şunu ifade edelim, kendine değer vermeyen kişi başkalarına da değer veremez. Bu nedenle, her insan, kul olarak bulunduğu konumu bilmeli ve değerinin insan tarafıyla ölçülebileceğini idrak etmelidir.

Elbette, anne babadan aldıklarımızın kendimizi değerlendirme sürecimizde büyük etkisi vardır. Yani, ebeveyn tarafından aşağılanan, suçlanan hataları yüzüne vurulan bir çocuğun güven duygusu zayıflar, kanatları kırılan çocuk toplum içinde kendini yeteneksiz ve değersiz hissedebilir. Ancak, hayatının bir evresinde, kul olarak bulunduğu konumunun farkına varan kişi, kanatlarını yeniden çırparak ufuklara doğru açılabilir. Her insanın bunu yapabilme gücü vardır. Ama bunun yerine, geçmişin içinde yaşamaya devam eder ve; neden? Niçin? sorularına takılıp kalırsanız, kendinizi karanlık bir kapana hapsedebilirsiniz.

Yazılı ve görsel yayın organlarında ya da karşılıklı konuşmalarda, kendimizle ilgili olumsuz yaşantıların sık sık dile getirildiğini görürüz. Bu, hayatımızı daha iyiye taşıyabilmek için gereklidir. Ancak, aynı şekilde yapılan iyi şeyler de görülmeli, takdir edilmeli ve desteklenmelidir. Mesela, sürekli okumuyoruz, okumaktan hoşlanmıyoruz söylemiyle karşılaşırsınız. Oysa eğitim seminerlerimde karşılaştığım hanımların büyük bir kısmı kitap okuyorlar ve çocuklarını daha iyi yetiştirebilmek için neler yapabileceklerini tartışıyorlar. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi araçların, yanlış kullanılması gündemden düşmüyor. Bu doğru ancak, bu araçları doğru kullanan insanlar da var. Evden uzaklaşan ve aile ile ciddi çatışmalar yaşayan gençlerin sayıları gün geçtikçe artıyor ama çevresel faktörlerin kışkırtıcılığına rağmen Allah'ın emirlerine sadık kalan gençler de var. İsraf hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor ama evinde hiçbir şeyi atmayıp değerlendiren insanlar da biliyoruz. Yaşam tarzı ve bakış açısı yönünden, zaafa uğrayan insanlara rağmen, inandıklarına sımsıkı sarılan ve çağın getirdiği etkilere kapılmayan kimseler de var. Bunları da görmemiz gerekir. Eğer hataları dile getirdiğimiz gibi bu kimselerin kararlı duruşunu da dile getirir takdir edersek, iyiliğin yayılmasına katkı sağlayabiliriz....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi