Ekrem Kızıltaş

Ekrem Kızıltaş

Ters olan hangisi?..

Ters olan hangisi?..

Ertuğrul özkök, 20 Haziran tarihli Hürriyet’te, ‘Velev ki zıkkım değil’ başlıklı yazısında, “İmam Hatip Okulları kesinlikle kapatılmalı” diyor.

Neden derseniz, “çünkü bu okullar, Türk eğitim sisteminin temelini oluşturan tevhid-i tedrisat anlayışına ters” imiş...

Tevhid-i Tedrisat anlayışı da ne ola ki?.. özkök, muhtemelen Tevhid-i Tedrisat yani öğretim Birliği Kanunu’nu kastediyor olmalı...

Peki, İmam-Hatip Okulları bu kanuna ya da anlayışa, ters midir?

Hayır, ne münasebet!..

Ters olan, İmam-Hatip okullarının ‘kapatılmasını’ istemektir.

Tevhid-i Tedrisat, adı üzerinde, ‘bütün eğitim-öğretim faaliyetlerinin Milli Eğitim Bakanlığı uhdesinde toplanması’ ile alakalı bir kanundur. İmam-Hatip okulları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren okullardır ve bu kanuna bir aykırılık aranıyorsa eğer, bakılması gereken yer, kesinlikle İmam-Hatip Liseleri değildir.

özkök’e göre, İHL’lerin kapatılması için ikinci sebep şu: “Türkiye’nin imam ihtiyacı belli iken, bu okullara meslek lisesi tanımı yapılarak, öteki meslek liseleri ile ilgili gerçek sorunların tartışılması ve çözüm bulunması da engellenmektedir.”

Güzel tesbit. Peki ama ‘öteki meslek liseleri ile ilgili sorunların tartışılması ve çözüm bulunmasını’, kimler engellemektedir?..

İmam-Hatip liseliler ve onların haklarını alması için mücadele etmeye çalışanlar mı, yoksa onları mağdur edip, bu arada bu bahane ile  meslek eğitimimizin çanına ot tıkamak isteyen, özkök’ün çok iyi tanıması gereken birileri mi?..

Katsayı uygulamasının meslek eğitimini bitirme noktasına getirdiğini kavrayabilmek için, üzerinden 10 yıl geçmesi şart mıydı?

Şimdi bir 10 yılımızı daha harcamak zorunda mıyız?.

özkök’ün ‘kapatılsın’ talebinin üçüncü sebebi, tam manasıyla akla ziyan:

“Bu okullara giden çocukların ailelleri sık sık, ‘çocuğumuz daha ahlaklı eğitim alsın’ gibi çocuğunu normal liselere gönderen insanlar için son derece aşağılayıcı görüşler dile getirmektedir” diyor...

İnsanların ‘çocuğum daha ahlaklı eğitim alsın’ şeklinde görüş açıklamasının, çocuklarını normal liselere gönderen insanları aşağılamak manasına nasıl gelebildiğini anlayabilmiş değilim. Ama bu iddiasıyla, özkök, sanki kendisi birşeyler ima etmek istemektedir…

özkök, “Halkın büyük bölümünün gözünde bu okullar sanki ülkeye dinci siyasi kadrolar yetiştiriyormuş gibi bir izlenim doğmuştur” diyor...

Böyle bir izlenim var mıdır?.. Birilerinde vardır mutlaka.

Ama halkın büyük bir bölümünün bu kanaatte olduğunu söylemek, işte bu kelimenin tam manasıyla ayıptır.

Bir avuç insanın vehimlerini, halkın büyük çoğunluğunun görüşü olarak lanse etmeye kalkışmak, doğru bir davranış mıdır?..

O okulların nerdeyse tamamının halk tarafından açıldığını ve halkımızın o okulları gözü gibi sakındığını bilmez mi Ertuğrul özkök?.. Bilir, hem de bal gibi bilir.

Ama demek ki, bulunulan konum, insanın adı gibi bildiği gerçekleri bile tersyüz etme gayretine girmesini gerektiriyor bazen...

Malum; kahrolası hanede evlad ü iyal var...

özkök, kendince sebepleri saydıktan sonra yazısının finalini şöyle bağlamış: “İşte o yüzden diyorum ki, “velev ki zıkkım değil”; bu okullar yine de kapatılmalıdır.”

Saydığı sebepler son derece zayıf ve geçersiz.

Ertuğrul özkök aslında, ‘İmam-Hatip okulları kapansa ne güzel olur’ demektedir.

Milletimizin çoğunluğu ise, İmam-Hatip okulları ve onlar bahane edilerek önleri kesilen meslek liselerinin uğradığı haksızlıkların giderilmesini istemekte ve beklemektedir...

Hangisi ters?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekrem Kızıltaş Arşivi