Engin Ardıç

Engin Ardıç

Histeri şenliğimiz başlamıştır

Histeri şenliğimiz başlamıştır

Bu memlekette manyak çoktur. Bunaltılı dönemlerde de, ruhları hastalığa yatkın olanlar iyice zıvanadan çıkarlar. Örneğin 12 Eylül darbesinden önceki o berbat günlerde, TRT'nin ana haber bülteninin logosundaki dönen dünya görüntüsünde "Lenin kafası" bulan sapık sağcılar vardı. Öte yandan, bazı solcuların zırvalamasına göre de, Maltepe sigarasının paketini açıp yayıp alt ucuyla üst ucunu birleştirirsen ortaya "gamalı haç" çıkıyordu!... Al birini, vur birine.
Bugün gerginlik yok ama manyak gene de çok.
Türk Lirası'nın simgesi seçildi ve açıklandı ya... Ermeni harfine benziyormuş! Çin "piktogramına" benzese ne olur?
Simgede T ve E harfi arayıp bulup "Tayyip parası" diyen densizler de var. Bunlar saçmalığı "padişah oldu, kendi adına sikke kestirdi, tuğra bastırdı" diyecek kadar ileri götürüyorlar.
Bu eleştiriler "estetik kaygılardan" kaynaklanmıyor, amaç hükümetin ak dediğine bir şekilde kara demenin yolunu bulmak...
Öte yandan, "sosyal" paylaşım ortamı olduğu ileri sürülen ama aslında "asosyal" tiplerin ruh çöplerini hem de imzasız boşaltma sepeti olan birtakım Internet sitelerinde de, konuyla ilgili "geyikler" bütün hızıyla sürüyor tabii. Kemer tokası diyen de var, golf sopası diyen de. Temel Reis'in dövmesine benzeten bile çıktı. Hiçbir zevzeğin ağzı torba değil ki büzesin.
Kendi görüşümüzü belirtelim: Biz de çok fazla beğenmedik.
Gene de, diğer alternatifler içinde en iyisi.
Lakin, L harfinin kısa ucu gereksiz yere havaya kaldırılmış. Tamam, belki bu "ayağa kalkan itibarımızı" simgeliyor, bilgisayarda bunun hazırlop tuşuna basmak da kolay ama elyazısıyla hızlı hızlı yazması zor.
Dolar simgesindeki dikine uzun çizgiler ya da avro ve yen simgelerindeki enine iki kısa çentik de burada diyagonal, yani "verev"... (Yazıp duruyoruz ama şu "avro" teriminin hiç tutmadığının da farkındayız. Hepimiz ona "yüro" diyoruz, hepten gabilerimiz de "yörö" diyorlar. Zarar yok, çünkü İspanyollar da, eski "beş pesetalık" para birimleri olan "duro"dan kinaye, "uro" diyorlar. Yunanlılar'ın diline "evro" kolay geliyor. Almanlar da "oyro" derler tabii.)
Bakın uygulamada ne olacak: Bildiğiniz L harfini yazacağız, uzun bacağına da çaprazlamasına iki kısa çentik atacağız. Elimize böylesi kolay gelecek. Eh, fena da olmayacak.
Keşke baştan daha basiti, daha kolayı tercih edilseydi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi