Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocukların masumiyetini zedeliyor

Çocukların masumiyetini zedeliyor

Ekranlarda izlediğimiz yarışma programlarına ilgi büyük. Aileler küçük yaştaki çocuklarının kolundan tutup televizyon kanallarına koşuyorlar. Verilen ödüllerle cazip hale getirilen yarışmalar çocukların masumiyetini zedelediği gibi onları hayal kırıklığına da uğratıyor. Yarışma sonrası, insanların ilgisini kaybeden çocuk kendine olan güvenini yitiriyor. Bu da, çocuğun, toplumla kendi arasında kurduğu ilişkiyi zayıflatıyor . Anlayacağınız, yarışmanın sosyo psikolojik pek çok sakıncaları var. Ama aileler, popülist kültürün seline kapılarak , her türlü riski göze alıp çocukları ekranlara çıkarıyorlar. Çocuklar gelişimlerini sürdürdükleri ve ahlaki olarak almaya müsait oldukları bir dönemde kendilerini büyük bir yarışın içinde buluyorlar. Yarış, kazananlar ve kaybedenler olarak ayrıştırıldığından rekabeti körüklüyor ve çocuk kendini bu rekabetin bir parçası olarak görüyor.

Yarışmaya katılanlar ya da ekrandan izleyenler bu programların büyüsüne kapılıyorlar . Ama yarışmaya katılan çocuklar gerçek hayata döndüklerinde kendilerini yetersiz ve değersiz hissedebiliyorlar.

1_Yarışma programları çocukların rekabet duygularını tetikleyerek dayanışma eğilimlerinizi zayıflatıyor.

2_Yarışmayı kazanan çocuk, kendini hayatın merkezinde görüyor ve dışarıda aynı ilgiyi göremediğinde hayal kırıklığı yaşıyor.

3_Yarışmada yenilgiye uğrayan çocuklar, güven duygularını yitirebiliyorlar.

Anne babalar çocukları, rekabete teşvik etmek yerine , onların gönüllerini okşamalı , emeğin çok daha değerli olduğunu anlatmalıdırlar. Çocuklar ekranlarda da değil, doğal ortamlarda masumiyetlerini koruyarak oynamalı ve hayatı burada tanımalıdırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi