Engin Ardıç

Engin Ardıç

Niçin uymazmış efendim başkanlık sistemi bizim bünyemize?

Niçin uymazmış efendim başkanlık sistemi bizim bünyemize?

Mesele hiç de öyle hak hukuk, demokrasi, prensip, gak guk meselesi değil efendim. Mesele, çok basit ve adi bir "siyasi hesap" meselesidir. Kimse kimseyi kandırmasın.
Muhalefet, başkanlık sistemini, "başkan seçimini nasıl olsa hep onlar kazanırlar" diye düşündüğü için istemiyor.
İktidar partisi de, "nasıl olsa öyle de böyle de, o sistemde de bu sistemde de biz kazanırız" diye düşündüğü için bu kadar rahatlıkla teslimiyetçiliğe düşebiliyor...
Mesele bundan ibarettir. Budur.
İktidar, yeni anayasada başkanlık sistemini getirmeyi bir ara ciddi olarak düşünmüş ama bakmış ki muhalefet istemiyor, ayıp olmasın diye vazgeçiyormuş...
İsmet Paşa'nın dediği gibi, hadi canım sen de!
Başkanlık sistemi bizim bünyemize uymazmış...
Altı yüz yıl padişahlıkla, otuz yıla yakın tek adam diktasıyla idare edilmiş memlekete başkanlık sistemi uymuyor... Hadi canım sen de.
Başkanlık sistemi diktatörlüğe yol açarmış...
"Yasama, yürütme ve yargının birbirine sımsıkı yapışmış, tek kişinin elinde yumak olmuş" olduğu tek adam yönetimi diktaya yol açmamış, bu açacak... Hadi canım sen de.
Bugün bütün partiler maşallah demokrasiyle idare ediliyorlar da bunlardan birinin genel başkanı cumhurbaşkanı seçilirse o zaman edilmeyebilir... Hadi canım sen de.
Bütün mebusları cumhurbaşkanının tek tek saptadığı sistem demokratikmiş, bu sistem demokratik olmayacak... Hadi canım sen de.
Diktayı Atatürk ya da İnönü uygularsa devrimdir, "Tayyip" uygularsa dünyanın sonudur efendim... Hadi canım sen de. (Menderes ya da Demirel uygularsa işimiz kolay, darbe yaparız ağabey, ama bundan böyle yapamama tehlikesi var, onun için başkanlık sistemi olmasın... Hadi canım sen de.)
Ayrıca, başkanlık sisteminde "mecliste hükümet düşürmek" diye bir kavram da yok. Bakanları cumhurbaşkanı "kendi kafasına göre seçip ancak gene kendisi görevden alabiliyor", yani bakanlık bekleyen mebus arkadaşların çoğu üzülebilir, o kadar masrafa girmişler... Tutar bir "teknokrat" getirir, tadımız kaçar.
Öyle değil mi arkadaşlar?
Onun için "cihet-i muhalefetten vuku bulan talep üzerine" başkanlık sisteminden vazgeçelim, bu iyiliğimizi de unutmasınlar.
Boşverin, nasıl olsa iktidar öyle de bizim, böyle de bizim.
Bırakalım "parlamenter demokraside kaldık" diye sevinsin garibanlar ve de "başkan seçimini hiç kazanamayız ama belki günün birinde eskaza meclis çoğunluğunu kazanırız" umuduyla avuna avuna yaşayıp gitsinler...
Siyasilerin bütün bu hesaplarını anladım da...
"Abant'ın" aklına girip çıkan nedir, onu anlayamadım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi