Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sık sorulan sorular

Sık sorulan sorular

Anne babaların sıklıkla sorduğu bazı sorular vardır. Bunlardan bir kaçı:

1- Çocuğum matematiği hiç sevmiyor, ona bu dersi nasıl sevdirebilirim?

Öncelikle şunu unutmayalım ki, insanlar farklı yeteneklerle dünyaya gelirler. Kimileri, matematiğe, kimileri sosyal meselelere, kimileri sanatsal faaliyetlere ilgi duyar. Aile çocuğun yeteneğini tespit etmeli ve neye eğilimi varsa bu alanda yardımcı olmalıdır. Onu değiştirmeye dönüştürmeye çalışmamalıdır.

2- Çocuk evin kurallarına uymuyor, biz de onun istediği her şeyi yapıyoruz bu doğru mudur?

Çocuklar kuralları aileden öğrenirler. Anne baba çocuğun ev içinde neleri yapıp neleri yapamayacağını öğretmeli ve ona yol göstermelidir. Aksi takdirde ailenin yeter ki çocuğum üzülmesin diye düşünerek onun her istediğini yapması iyilik değildir. Bu çocuklar ileriki hayatlarında ciddi sorunlar yaşarlar. Bu nedenle belirlediğiniz kuralları ciddiye alın, çocukları buna teşvik edin.

3- Çocuklarım namaz kılmıyor bu konuda onları nasıl teşvik edebilirim?

Çocuklar eylemden daha ziyade davranışlardan etkilenirler. Bu nedenle öncelikle ailenin çocuğa örnek olması gerekir. Bunun yanında ailenin küçük yaştan itibaren çocuğa dini telkinler vermesi, namazın bir sorumluluk olduğunu anlatması ve zaman zaman onunla birlikte namaz kılması da faydalı olabilir. Aile çocuğa sorumluluğunu hatırlatmalı namazını kıldığı zamanlarda onu ödüllendirmeli ve takdir etmelidir.

4- Çocuğum istediği bir şey olmadığı zaman ağlıyor ne yapabilirim?

Ağladığında her istediğini yaptırabileceğini öğrenen çocuk bu taktiği kullanır. Burada annenin çocuğu doğru yönlendirmesi ve " ne kadar ağlarsan ağla, istediğin olmayacak, eğer istediğin şeyin olmasını istiyorsan bunu bana sözel olarak ifade etmelisin" gibi yönlendirmelerde bulunmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi