Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gençleri tanıyor muyuz?

Gençleri tanıyor muyuz?

Ebeveynler çocuğum büyüdükçe değişti, artık yalnız kalmak istiyor beni yanında görmeye tahammül edemiyor diye şikâyetleşiyorlar. Ergenlik döneminde, ailenin yaşanan yeni sürece uyum sağlamakta zorlanması ve genci tanımaya çalışması zaman alacaktır. Anne baba gencin hangi özellikler taşıdığını bilmelidirler:

Yalnız kalmak isterler: Gençler bazen yalnız kalmak isterler. Bunun için yalnız kalabilecekleri ayrı bir odalarının olmasını arzu ederler. Böyle zamanlarda ailenin genci yalnız bırakması, ihtiyaç hissettiğinde de yanında olması ve desteklemesi gerekir.

Toplumla çatışma içinde olabilirler: Genç, bulunduğu ortamda her şeyi sorgular karşı çıkar... Bu da çevresindeki inanlarla zaman zaman sorun yaşamasına neden olabilir.

Otoriteyle çatışma: Gençler otoritenin kendilerini yönlendirmelerinden rahatsız olurlar. Bunu tepkisel olarak ta ortaya koyan gençler, aile ile çatışma yaşabilirler.

Arkadaş etkisi: Gençlerin büyük bir çoğunluğu arkadaş etkisinde kalırlar. Okul çıkışında ya da hafta sonları arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmek isterler ve onlarla paylaşım içinde olurlar. Aile çocuğu doğru arkadaşlar seçmesi için desteklemeli ancak çocuk yanlış arkadaş seçiyorsa da, onu bilgilendirmeli ve kritik yaparak sorunu kendisinin görmesine yardımcı olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi