Hayrettin Karaman

Hayrettin Karaman

Neyi nasıl okuyayım?

Neyi nasıl okuyayım?

Mektubunu yayınladığım genç, bizim heyetçe yazdığımız tefsiri ve bunun dışında bazı kitapları okuduğunu, ama bazı konuları anlamakta zorluk çektiğini, okuduğunu unuttuğunu, aklında oluşan sorulara cevap bulamadığını, okul yüzünden İslam ilimleri tahsilini geciktirdiği hissine kapıldığını... ifade ettikten sonra şöyle diyordu:

"Kısaca, ben din konusunda bilgin biri olmak istiyorum. Kur'an-ı Kerim'i, Peygamber Efendimiz'in sünnetini, fıkıhçıların söylediklerini bilmek istiyorum. Bu işin felsefesini, tarihini bilmek istiyorum. Daha bu yaşımda pişmanlıklar yaşamaya başladım, ilerde nasıl üzüleceğim kim bilir."

Günümüzde okullarda okuma alışkanlık ve zevkinin verilememesine ek olarak televizyon ve daha başka oyalayıcılar yüzünden gittikçe azalan okuma faaliyetinde bulunmanız çok önemli bir fırsat. Bu sayede pek çok mechulünüze cevap bulacağınız, öğrenmek istediğiniz birçok şeyi öğreneceğiniz kesin. Bu genç yaşınızda, zamanı iyi değerlendirmediğiniz takdirde ileride pişmanlık yaşayıp üzüleceğiniz düşünmeniz de bütün gençlere örnek olacak bir duygu ve düşüncedir.

Bu dünya hayatında hiçbir kimse, imkanları ne olursa olsun, bilinmesi gereken şeylerin tamamını öğrenemeyecek ve mechullerini eksiksiz olarak malumlara çeviremeyecektir. Esasen iyi bir Müslüman olabilmek ve insanlara hizmet edebilmek için allâme olmamız da gerekmiyor. Her Müslümana bilmesi farz olan din bilgisi kolayca öğrenilebilir. Daha ileride, daha yüksek, daha derin İslam bilgisi elde etmekten maksadımız bir yandan böyle bir arzumuzu tatmin etmek, diğer yandan daha fazla bilgi ile daha çok hizmet etmek ise bu da meşrudur, takdire değer. Bu seviyeye ulaşabilmek için öncelikle ve vazgeçilemez bir zorunluluk olarak ilmî Arapça'yı öğrenmeniz gerekiyor. Klasik ve vazgeçilemez metinleri anlayabilmek için bir ölçüde klasik mantık ve nazarî edebiyat (maânî) okumanız icab ediyor. Fıkıh ve usulü, kelam, hadis usulü dallarında uygun birer metni de mümkün ise hocalardan okumanızda fayda vardır.

Bu ön bilgileri elde ettikten sonra İslam bilgisinin üç yoluna (beyan, bürhan ve irfan) ait olup birbirini tamamlayan ve hakikati bütün boyutlarından ve cihetlerinden görerek tanımayı sağlayan kitaplardan –erbabına danışarak- bir liste yapıp bunları kendi başınıza okuyun. Bu arada veya daha sonra hangi İslam ilmi dalı sizi daha çok kendine çekti ise o dalda ihtisas yapın. Bu ihtisas doktora yapmakla olabileceği gibi erbabına danışarak yapacağınız araştırmalar, okumalar ve yazmalar yoluyla da olabilir.

İlim yolcusu daima danışma, müşkillerini çözmede yardıma başvurma ihtiyacı içinde olacaktır. Bugün elhamdülillah her dalda kendilerine danışabileceğiniz, yardımından yararlanabileceğiniz çok insanımız var. Bu yolculuğa beraber çıktığınız, çıkacağınız arkadaşlarınız olursa bu da işinizi kolaylaştırır; çünkü iki akıl bir akıldan üstündür.

Konya İmam Hatip okulunda okurken aynı zamanda okul dışındaki hocalardan ve kitaplardan Arapça ve İslam ilimleri okumaya çalışıyordum. Okul beni oyaladığı, asıl amacım olan ilimleri elde etmemi geciktirdiği için (böyle düşünerek), ifthara geçen bir öğrenci olduğum halde okulu terk etmeye karar verdim, kararımı açıkladım ve fiilen bir hafta kadar okula gitmedim. Allah cümlesine rahmet eylesin birden fazla hocam evime gelerek, beni bularak nasihat ve kararımdan dönmemi telkin ettiler. "Okul senin ilim yoculuğunu yavaşlatmaz, aksine önemli katkılarda bulunur" dediler. Şimdi düşünüyorum da, iyi ki, hocalarımı dinlemişim ve okula dömüşüm.

Siz de geciktiğinizi, ertelediğinizi düşünmeyin, iki koldan yürüyün, nasip olan ne kadar ise onu elde etmeye çalışın.

(Devamı gelecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hayrettin Karaman Arşivi