Aziz Üstel

Aziz Üstel

Play-Off saçmalığına doğru

Play-Off saçmalığına doğru

Mehmet Ali Aydınlar ve kurduğu federasyon, niye seçimlere girdi, niye Türk futbolunu yönetme için aday oldu? Anlamak mümkün değil. Geride tam bir keşmekeş içinde çıkılması zor bir gayya kuyusu bıraktı. Halbuki geçtiğimiz temmuz ayında bu soruşturmalar başladığı zaman hemen UEFA ile temas kurabilir, “Bu bir cezai soruşturmadır, adli karar çıkmadan biz Futbol Federasyonu olarak ne puan silebiliriz ne de küme düşürebiliriz” demesi gerekirdi. Dikkat ederseniz, Avrupa’daki diğer ülkelerde uygulanan puan silme ve küme düşürülmelerde adli soruşturmalar, yüzyıla varan hapis cezaları, özel savcılıkca açılan davalar yok. Bunlar sadece futbolu, futbol federasyonunu ve saha içinde yapılan şikeleri ilgilendiriyordu. O nedenle adalet kararını vermeden federasyonun karar vermesi mümkün değildi. Aydınlar federasyonunun bunu UEFA’ya açıklaması gerekirdi. Ondan sonra UEFA ister Fenerbahçe’yi almaz, Beşiktaş’ı almaz, Trabzonspor’u almaz bu UEFA’nın bileceği işti. Ama Federasyon bunu yapmadı. Türk futbolunu dipsiz bir kuyuya attı.

Yayıncı kuruluşun da bu Play-Off ucubesini de ortaya çıkarması da büyük hatadır. Yayıncı kuruluş Süper Lig’i yayınlamak için sözleşme imzalamıştır. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın maçlarını yayınlamak için değil. Eğer ödemelerini geciktiriyor zamanında yapmıyorsa teminatı nakite çevirilir mukavelesi fesh edilir. Dava açılır ardından da yeniden ihaleye çıkarılırdı. Ama kalkıp bir Play-Off icad etmek. Hele tranfserler bittikten sonra her takım harcamalarını yaptıktan sonra böyle bir şeyi ilan etmek fevkalede yanlıştır.

Yeni seçilen TFF Başkanı’nın ağzından İngiltere’yi örnek vererek, “Gerekirse 5 yıl Avrupa’ya gitmeyiz daha sonra çok güçlü olarak döneriz” diyor. Böyle bir şey olmaz. Her şeyden önce İngiliz futbolu ile Türk futbolu arasında dağlar kadar fark var. Dünya’daki çekiciliği ve seyirci adedi açısından. Bugün Çin’de Manchester United yılda 5 milyon forma satıyor. Hindistan’da geçen yıl Liverpool 7 milyon forma satmış. Hangi Türk takımı buralarda forma satabilir ki? Ayrıca İngiltere’nin Avrupa’dan çekilme kararının altında Hollanda’da öldürülen 40 küsür kişinin kanı yatıyor. Dolayısıyla ‘Avrupa’dan çekilirim geri çok güçlü dönerim’ geçerli olamaz.

UEFA ile uzlaşmak ve önümüzdeki yıl tüm takımlarımızın Avrupa’da oynamasını sağlamak bu federasyonun görevidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi