Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Pazar notları: Çaylar tazelensin!

Pazar notları: Çaylar tazelensin!

Kadınların sevme kudretine bazen hiç aklım ermiyor. İman gücü gibi bir şey bu! Öyle ya!.. Sudan çıkmış balıkların yaşayacağına, çoktan kurumuş dalların yeşerebileceğine ve sevdikleri erkeklerin değişeceğine inanıyorlar!
***
Cevaplamayı çok sevdiğim soru: "Çayınızı tazeleyeyim mi?"
***
Çocuklar sürekli "hayatın anlamı"nı sorgular. Fakat yetişkinlik çağı gelince birçok insan bu derin sorgulama arzusu ve merakını kaybeder. Bu bakımdan çocuklar yetişkinlerden daha "büyük"tür!
***

Bardağın dolu tarafını araştırarak bilgiye, boş tarafını sorgulayarak bilgeliğe doğru yol alırız.
***

Sevgi "bilgi"den güç alır. Aşk "bilinmeyen" den!
***

"Su gibi aziz ol" derler ya... Düşünüyorum da, azizlerin ortadan çekilmesiyle, suyun kirlenmesi arasında da bir bağ var. Kesin!
***

Su... Arıtmıyor artık. Arıtılıyor.
***

Tutkulu bir çağda yaşadığımızı söyleyenler yanılıyor. Hırs, hınç ve haset çağında yaşıyoruz! Sağlık hırsı, başarı hırsı, kariyer hırsı, öğrenme hırsı, mutlu olmak hırsı, daha çok sevilmek için hırs... Hırs bağlanmaz, ister! Hınç aklın soğuk yatağında planlar kurar. E hani nerede o sert ama hesapsız kitapsız tutku iklimi?
***

Birini beklemek, insanı kendisiyle buluşturur. Sırf bu yüzden bile güzeldir beklemek.
***

En azından kendi kendimize kaldığımızda ara sıra durup paradan konuşmalıyız! Korkmadan, utanmadan, kaçmadan... Parayla ilişkimizi konuşmaktan; hayatımızda paranın tuttuğu yerle hesaplaşmaktan kaçındıkça "yalan dünya"ya daha çok teslim oluyoruz. Para kazanmak mı? Para kazanıyor bizi aslında! Para harcamak mı? Çok sonra anlıyoruz ki, para harcıyor bizi...
***

Haydi tam bu noktada Andre Gorz'un anısına bir selam çakalım.. Ömrü boyunca iktisadın insani yüzü üzerinde çalışarak geçiren sosyalist düşünür diyordu ki; "Sayılamayan, toplanıp çıkartılamayan, satılamayan ve satın alınamayan ne varsa, işte onlardır hayatın ve insanın mutluluğunun özü!"
***

Bu ülkede yaşayanların ortak kaderi şu: Geçmiş, geçmek bilmiyor, gelecek bir türlü gelmiyor!
(NOT: Dikkatli okurlarıma bu "Pazar notları" tanıdık gelmiştir. Haklılar! Ara sıra durup eski notlarımı elden geçirmeyi seviyorum.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi