Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuk polisten korkarsa...

Çocuk polisten korkarsa...

"Fatma Hanım, benim beş yaşında bir kızım var. Polisten çok korkuyor. Geçen yıl evimize haciz gelmişti aslında bu korkular o günden sonra başladı. Ona polislerin bizleri koruduğunu ve korkulacak insanlar olmadıklarını anlatıyorum ama etkili olmuyor, bu konuda ne yapabiliri?..." (M. K)

Yukarıdaki, soruyu bir hanım kardeşimiz sormuş ve çocuktaki bu korkunun kalıcı olmasından endişe ettiğini ifade etmişti. Böyle durumlarda, önce çocuğu korktuğu nesne ile tanıştırmak, korkuyla yüzleştirmek ve korkunun gerçeği yansıtmadığını görmesi için yardımcı olmak gerekir. Mesela anne polisin toplumun güvenliği için çalıştığını çocuğun anlayacağı bir dille anlatabilir. Bunun yanında onu polisle tanıştırır, konuşmasını sağlar ve bu korkunun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Polisle konuşan çocuk onun her insan gibi duygularının olduğunu ve iletişim kurabileceğini görür ve korkularından yavaş yavaş kurtulur.

Günümüz çocukları yoğun bir korku çemberinin içinde yer alıyor. Çünkü dünya suç makinesine dönüşmüş insanlar büyütüyor. Ve... çocuklar korkuyor, kötülerden, yüksek sesten, yalnız kalmaktan, ebeveynini kaybetmekten, kaybolmaktan, şiddete maruz kalmaktan, kaçırılmaktan... Bunda, sürekli şiddeti afişe eden ve şiddet görüntülerini ekranlara taşıyan medyanın ve insanlığını ayaklar altına alan suç üstüne suç işleyen kimselerin de etkisi var tabi. Yani çocuk gün içinde, kanlı bıçaklı kavgalara, öldürülen insanlara, kandıran, ezen, yok sayan şiddet uygulayan, kaçıran çalan, talan eden insanlık katillerine şahit oluyor. Bütün bunlar çocuğun yaşadığı dünya ile ilişkilerini etkiliyor ve çocuk dünyayı güven dolu bir ortam olarak göremiyor. Aksine, hayatı sadece şiddet olaylarının yaşandığı bir girizgah olarak düşünüyor. Dışarıda olup bitenleri yok edemeyiz ama bu konuda çocuğu bilgilendirerek onu kalıcı korkulardan koruyabiliriz. Özellikle anneler, dış dünyada olup biten tehlikelere karşı çocuğu bilgilendirmeli ancak dünyada iyi şeylerin de olabileceğini ve iyi ile kötü arasında yaşadığımızı ifade etmelidirler. Aksi takdirde yaşananlar, çocukta kalıcı korkuların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi