Erdal Şafak

Erdal Şafak

Kapo

Kapo

İnsanoğlu ne kadar ve nereye kadar insanlıktan çıkabilir? Marquis de Sade, Sigmund Freud, Antik Yunan'dan bu yana bu konuyu tartışan düşünürler... Hiç kimse bu soruya Adolf Hitler'in adamları kadar net ve somut bir yanıt veremedi.
Kaminski, Filipp Müller, Lemke, Oler, Mietek... Kimi takma ad, kimi gerçek kimlik... Bunlar Naziler'in toplama kamplarına gönderdiği Yahudiler'den birkaçı.
Ama onlar kamplarda farklı bir statüye geçtiler; "Kapo" oldular.
"Kapo", toplama kamplarında tutulanları gözlemekle, kurallara uymalarını sağlamakla, yola getirmekle görevli kişilere Naziler'in verdiği ad.
Sözcüğün kökeni tartışmalı: Kimilerine göre, Latince'de baş anlamına gelen "Caput"tan türeme. "Caput" daha sonra İtalyanca'ya "Capo" diye geçti, Fransızca'ya da "Caporal" diye ki "Onbaşı anlamına geliyor.
Kimine göre ise Almanca'daki "Kameradenpolizei" sözcüğünün kısaltması. Yine Almanca'daki "Konzentrationslager Polizei" sözcüğünün kısaltması olduğunu savunanlar da var.

***

Her neyse... Yahudiler'in toplandığı kamplardaki Yahudi Kapolar, insanın insanlıktan çıkmasının en dehşet verici örneğini oluşturdular.
Bazısı bir-iki dilim daha ekmek, bir tas fazla çorba için, bazısı birkaç gün daha yaşamak için, bazısı da Naziler'e yaranıp hayatlarını kurtarabilmek umuduyla soydaşlarına kampların Alman ve işbirlikçi diğer halkların görevlilerinden daha acımasız, hatta daha vahşi davrandılar.
Her gün gaz odalarına gönderileceklerin listesini onlar hazırladı.
Gaz odalarında yakılanların kemiklerini toplayıp gömmek işini onlar üstlendi.
Gaz odalarını ertesi güne hazırlamak için temizlemeyi de onlar omuzladı. Canla başla.
Kamplardan kaçma planları yapanları onlar ihbar etti. Ödüllerini de ihbar ettiklerini bizzat döverek, hatta öldürerek aldılar.
En yakın akrabalarını, hatta kardeşlerini, ana-babalarını bile Naziler'e teslim ettiler. Sırf kendi canlarını kurtarabilmek için.
Özetle soydaşlarını binlerce kişilik gruplar halinde öldürenler onlar oldu, yakanlar onlar oldu, gömenler onlar oldu. Bir "Aferin" yetti onlara ertesi gün de işlerini canla başla yapabilmeleri için.

***
Tarihçiler, Yahudi Kapolar'ın gaddarlığını ölçecek birim olmadığını söyler. Onların alçalmalarına örnek olarak gösterilebilecek derinlikte bir kuyu bulunmadığı belirtilir. "Arzın merkezine kadar inecek derinlikte bir kuyu kazılabilirse, Yahudi Kapolar'ın alçalmalarının mertebesi belki anlatılabilir" denir.


***

Toplama kamplarının dışında da Yahudi Kapolar çıktı. Örneğin, Polonya'da, Hollanda'da Nazi yetkililerine toplama kamplarına gönderilecek Yahudiler'in listesini "Jüdenrate"ler hazırladı. Yani, "Yahudi Konseyleri".
Onlar da vicdanlarını şöyle rahatlattılar: "Evet, yüzbinlerce kişiyi ölüme gönderdik ama karşılığında birkaç bin kişiyi kurtarabildik!"

***

Bütün bunları "Ha'Aretz" gazetesinde yayınlanan bir haber çağrıştırdı. Haberin konusu: Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin adayı Marine Le Pen'e oy veren Yahudiler!
Marine Le Pen, toplama kampları için "Tarihin parantez içinde bir ayrıntısı" diyen, Yahudi soykırımını inkâr ettiği için birçok kez ya siyasi yasak konulmuş ya da para cezasına çarptırılmış olan Jean-Marie Le Pen'in kızı.
"Ha'Aretz"in haberinde Fransa'daki Yahudi toplumunun bazı kesimlerinin Ulusal Cephe adayına oy vermekle kalmadıkları, içlerinden bu partiden adaylığa soyunanlar bile çıktığı belirtiliyor.
Örnek: Fransa'daki Yahudi örgütlerinin tepe kuruluşu "CRIF" yöneticiliği yapmış, yıllarca Yahudi karşıtlığıyla mücadele etmiş Michel Thooris önümüzdeki ay yapılacak genel seçimlerde Marine Le Pen'in partisinden aday oldu.
Bir başka örnek: Michel Ciardi adlı Yahudi kökenli Fransız, "Fransız Yahudileri Birliği" örgütünü kurdu. Örgütün amacı veya misyonu Marine Le Pen'e ve Ulusal Cephe'ye destek sağlamak.

***

Arzın merkezine kadar inecek derinlikte bir kuyu delsek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi