Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hayaller çocuğun istikbale açılan kapılarıdır

Hayaller çocuğun istikbale açılan kapılarıdır

"O zamanlar henüz altı yaşındaydım. Annem beni de yanına alarak arkadaşlarına güne gitmişti. Annem arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde ben çok mutlu olurdum. Çünkü orada yaşıtlarım vardı ve ben doyasıya oynuyordum. O hafta da çok kalabalıktık. Komşu çocuklar da oradaydı birlikte oynamaya başladık. Oyun sırasında nasıl olduysa kurduğum hayalleri arkadaşlarıma gerçekmiş gibi anlatmaya başladım. Konuşan bir oyuncağımın olduğunu, babamın lüks bir araba aldığını annemin her akşam beni lunaparka götürdüğünü ve orada konuşan oyuncaklarla oynadığımı anlattım. Böylece arkadaşlarımın ilgisini çekmeyi başarmıştım. Akşama doğru annemle birlikte oradan ayrıldık ve eve geldik. Yaklaşık iki saat sonra evinde misafir olduğumuz teyze annemi aradı ve " benim yalan konuştuğumu, yalanın çok kötü bir şey olduğunu" söyleyip beni eğitemediği için annemi eleştirdi. Çocuk aklımla bunu pek anlayamamıştım. Ama annemin çok kızdığını ve bana "arkadaşlarına neden yalan konuştun, konuşan oyuncaklarının olduğunu söylemişsin" diye çıkıştığını hatırlıyorum. Annem o anda duygularımı anlayamamıştı ama ben gerçekten çok üzülmüştüm... Şu an bir anaokulunda eğitimciyim ve olaya bir eğitimci gözüyle baktığımda, annemin de arkadaşının da çocukların gelişim özellikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını görüyorum..." (Sümeyra Bursalı)

Anne baba, çocuğun gelişim özelliklerini bilmeli ve çocukla doğru ilişki kurmalıdırlar. Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi, 3-6 yaş sürecinde çocuğun hayal dünyası oldukça geniştir. Çocuğun kurduğu hayaller kimi zaman bir savunma aracı, kimi zaman erişkinleri taklit kimi zaman da arkadaşlar arasında dikkat çekme yöntemi olarak kullanılır. Bu geçici bir durumdur, anne çocuğu yargılamamalı suçlamamalıdır.

Anneler satın aldıkları bir elektronik aletin kullanma tarifini en ince ayrıntılarına kadar okurlar ve sonra kullanırlar. Oysa dünyanın en önemli işi anneliktir ve anne çocuğu tanımalıdır. Anneliğin bir kısmı fıtridir ve fitri olarak anne ile çocuk arasında özel bir iletişim kanalı mevcuttur. Ama bir fert olma çabası gösterirken çocuk bazı gelişim evrelerinden geçer. Anne bu evrelerinin semptomlarını bilmeli ve çocuğu tanıyarak yardımcı olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi