Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

Fransız seçmeni gibi Carla da Sarkozy'yi bırakır mı?

Fransız seçmeni gibi Carla da Sarkozy'yi bırakır mı?

Bu iletişim çağında dünya gerçekten küçük bir köy gibi. Ama bu köyde yaşayanlar birbirlerine hiç benzemezler. Gelenekler, inançlar, coğrafya ve sayısız belirleyici etken köy halkının bireylerini (veya milletleri, toplumları) birbirlerinden farklı kılar.
Bir ülkede ayıp ve hatta yasa dışı olan durumlar başka bir ülkede yaşamın doğal uzantısı olarak görülür.
Bizde bir siyasi liderin evlilik dışı ilişkisini ortaya çıkan kaset kullanılarak devrilmesini üzülerek izlerken, yıllar önce Yunanistan'da Atina'da tanık olduğum bir olayı hatırlamıştım.
Atina'nın Plakası'nda bir akşam bir buzukaya (veya tavernaya) gitmiştik. Kapıda polisler vardı.
Meğer o zamanki Başbakan Papandreu (baba) Amerikalı eşinden boşandıktan sonra evleneceği sevgilisi hostes Lianni'yle içeride eğleniyormuş.

Başbakan ve sevgilisi
Bu mekana girdik... Gerçekten Yunan Başbakanı ve sevgilisi içerideydiler ve üstelik bir kasap havasına uymuş pistte karşılıklı gerdan kırmaktaydılar.
Başkanlık seçimi sonrası Fransa'da kitlelerin cevabını aradığı ana soru "Yeni Başkan Hollande kuşak sıkma ve denge politikalarına son verecek mi" şeklinde değil. Bu ana soru "Zamanında Mike Jagger'i bile aldatıp terk eden Carla Bruni, artık Başkan olmayan Sarkozy'ye daha ne kadar tahammül edecek" şeklinde şimdi.
Bu açıdan baktığınızda Fransız siyasetçilerin özel yaşamları, bu siyasetçilerin savundukları ideolojilerden daha ağırlıklı değil mi?

Karışık ilişkiler
Hatırlayın Mitterrand'ın cenazesindeki evlilik dışı kızının eşi ile yan yana görüntülerini. Cengiz Çandar Radikal'deki köşesinde yeni ve eski Fransız başkanlarının eş durumlarını şöyle özetlemişti dün...
-Sarkozy, 2007'de Sosyalist aday Segolene Royal'a karşı seçim kazanmıştı. Segolene Royal, bu son seçimi kazanan François Hollande'ın "uzatmalı kız arkadaşı"ydı. Bayağı "uzatmalı" ama, Royal'in hepsi Hollande'dan en büyüğü 27 yaşında dört çocuğu var. Evlenmemişler. Birlikte yaşamışlar.
- 2007 seçiminde Nicolas Sarkozy- Segolene Royal yarışırken, Sarkozy'nin karısı Cecilia, New York'ta sevgilisi işadamı Richard Attias'ın kollarına atılmıştı. Segolene Royal'ın o vakitlerde "Mösyö Royal" diye anılan, dört çocuğunun babası François Hollande da, Paris Match'ın güzel bir muhabiriyle, Valerie Trierweiler ile aşk yaşıyordu.

Kim kiminle acaba?
- Valerie Trierweiler, dergisinin verdiği görevle Hollande-Royal çiftini izlerken, Hollande'a takılınca kocasından boşanmış, Hollande da Segolene Royal'dan ayrılmıştı.
- Beş yıl önceki seçimi Sarkozy'ye karşı kaybeden Segolene Royal, bu seçimi Sarkozy'ye karşı kazanan François Hollande'dan ayrılırken, Sarkozy de Cecilia'dan boşanmış, ünlü İtalyan foto model ve şarkıcı, Mick Jagger ile Eric Clapton'un eski kız arkadaşı Carla Bruni'yle hızla evlenmişti. Çiftin yakın tarihte Guilia isimli küçük bir kız çocukları oldu.
Haberlere göre Başbakan Erdoğan seçimi kazanan Hollande'ı arayıp, kutlamış ve Türk- Fransız ilişkilerinin gelişmesi dileğinde bulunmuş. Hollande ise ikili ilişkilere kendisinin de büyük önem verdiğini teyit ederek, Fransa ve Türkiye'nin uluslararası pek çok meselede görüş birliği içinde olduğuna dikkati çekmiş ve ekonomik açıdan yükselen bir ülke olan Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini belirtmiş...
"Bütün bunlardan ne çıkar" derseniz... Fransız siyasetçilerinin beraberliklerini izlemek Fransız dış politikasındaki değişiklikleri izlemekten daha zordur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Barlas Arşivi