Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bir modernleşme projesi idi 1

Bir modernleşme projesi idi 1

Bundan böyle On Dokuz Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Ankara dışındaki illerde sadece okullarda kutlanacak. Yeni düzenlemeye tepkiler ise hâlâ devam ediyor.

Cumhuriyet öncesi dönemde kadınlarımız dini ve örfü olarak tesettürlüydü. Cumhuriyet dönemiyle birlikte kadının modernleşmesi ve bu sürece katkı yapması esas alındı. Çünkü kadın onurlu duruşundan taviz verdiğinde toplumun bozulması daha kolay olacaktı. Bunun için üretilen projelerin büyük bir kısmı kadına yönelikti. Güzellik yarışmaları, okullarda yapılan yeni düzenlemeler derken kadının onuru yavaş yavaş sarsılmaya başladı. Artık osmanlı kadınından cumhuriyet kadınına evrilen bir kadın prototipi vardı. On Dokuz Mayıs kutlamaları ise gençleri dönüştürme hedefi alan bir proje idi ve gençler üzerinde etkili olmuştu. Törenlerde Cumhuriyeti temsil eden gençler, tesettürü atıp çıplak görüntülerle kendilerini Avrupaya ispat etmeye çalıştıklarında aslında bizler gerçek manada kültürel yenilgimizi vermiş olduk. Kurtuluş savaşını kazandık, Birinci dünya savaşını kaybettik fakat Avrupa için en büyük zafer kadınlarımızın örtülerinden ve örflerinden uzak bir şekilde arzı endam etmeleriydi. Özünden koparılan gençler ebeveynleriyle en yoğun kuşak çatışmasını o dönem yaşadılar. Kadınla başlayan bu serüven topluma doğru açıldı ve modernleştirme projesi son hız devam etti. O dönem pek çok asker, tıbbiyeci muallim ve edebi düşünürler eğitim için Batıya gittiler ve burada batı kültürüyle beslenerek toplumu modernleştirmeye çalıştılar.

Bayramlarda, genç kızların ve erkeklerin sergiledikleri koreografileri dikkate alırsanız, gençlerin nasıl dönüştürülmeye çalışıldığını görebilirsiniz. Bu görüntüler gençlerin iffet duygusunu etkiliyor, kişilik oluşumunu öz saygı ve fıtri saflığını zedeliyor. Genç bir süre sonra haram helal sınırlarını rahatlıkla deliyor ve bunu meşru görme yoluna gidiyor. Toplumun aidiyet kültürü zayıflıyor, faşizan bir ruh kök salmaya başlıyor. Bütün bunların sonucunda ise değer üreden değil değer tüketen ve değerlerine karşı olan bir genç prototipi ortaya çıkıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi