Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Detektörlü hırsızlar

Detektörlü hırsızlar

Başta İstanbul olmak üzere özellikle büyük şehirlerde bankalardaki kiralık kasalara rağbet inanılmaz artmış durumda. Birçok bankanın kiralık kasaları tükenmiş vaziyette. Neden böylesine bir talep patlaması yaşandığını konuşurken, herkesin söylediği bildiği yahut aklına gelen ilk neden birikimi altın olanların artık artan hırsızlık olayları nedeniyle altınlarını evde yahut iş yerinde saklamaktan imtina ettiği yönünde oldu.

Doğrudur, özellikle şimdi okulların tatil olmasıyla milyonlarca aile yaşadığı yerden başka bir bölgedeki yerleşim yerine, memleketine, tatil yörelerine vs. hareket etmeye başladı. Evlerin boşalmasıyla hırsızlara da gün doğmuş oldu. Evlerinden ziynet eşyası çalınan kişileri duyuyorum çevremde, haberlerde okuyoruz maalesef. Güpegündüz dahi evlere girmeye cesaret edip, çok kısa sürede evin en mutena köşelerine saklanmış altınları nasıl hemen bulup götürdükleri muamma idi benim için, ta ki emniyette bu işleri bilen bir arkadaşıma danışana kadar. Meğer evlere girip ne bulursa çalan “adi hırsız”ların yanı sıra sadece “ziynet hırsızı” olan elemanlar mevcutmuş ve bunlar işlerini son derece profesyonelce yapmaktaymışlar. O kadar ki, altın detektörleriyle evlere girip, kısa sürede, altınlar nereye saklanırsa saklansın bu aletle altınların yerini buluyorlar, ortalığı hiç dağıtmadan altınları çalıp gidiyormuşlar.

Yastık altı tabir edilen, evlerde iş yerlerinde vs. muhafaza edilen birikim altın miktarı ülkemiz için net değil. Genel tahminler beş bin ton civarında olduğu yönünde. Bu miktarı abartılı bulanlar da mevcut. İstanbul Kuyumcular Odası başkanına göre olsa olsa iki bin ton yastık altı altın mevcut bizde. Ancak bu rakam dahi çok çok ciddi bir yekûn.

Evin muhtelif köşelerinde altın saklamak,evet çok riskli. Birikimini altın olarak yapanların altınlarını güvenli bir şekilde muhafaza edebilecekleri çok yöntem de yok maalesef. Altını olanların rahat uyuyabilmeleri için üç yol var. Altınlar illa ki evde-işyerinde muhafaza edilecekse mutlaka kasa alınmalı kasada muhafaza edilmeli. İkinci yol bankalardan kasa kiralamak. Yıllık ücretleri ortalama 250TL olan banka kasaları kiralanabilir ki bu sıralar bu kiralık kasalara rağbet oldukça üst düzeyde. Bankaların kiralık kasa ücretleri ve depozito gibi şartları her bankanın internet sitesinden kontrol edilebilir. Üçüncü yol olarak da altınlar bankaya götürülerek kıymetli maden hesaplarına yatırılabilir. Bankaların altın depo hesaplarında altınlar gram bazında kaydi olarak takip edilebilir. Bugün birçok bankanın altın hesabı mevcut, bunlardan hesap işletim ücreti vb. isim altında kesinlikle her hangi bir masraf almayanlar araştırılarak bu bankaların altın hesapları düşünülebilir.

Çalışıp alın teriyle kazanılmış varlıklar birikimler için onları en güvenilir şekilde muhafaza etme çabasında olmak gayet tabiidir. Önce tedbir, sonra tevekkül…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi