Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sevilmek istiyorsanız sevin

Sevilmek istiyorsanız sevin

Bazı insanlar vardır, sürekli sevilmediklerinden ve sevgiye lâyık olamadıklarından yakınırlar. İnsanların yoksulluktan, eve ekmek parası götürememekten yakındığı bir dünyada sevgi açlığını açıkça itiraf eden bu insanlar ilk etapta sizde bir şaşkınlık uyandırabilir. Çünkü bizler kapalı bir toplumda büyüdük ve ihtiyaçlarımızı başkalarının bilmesini pek istemeyiz. Açlığımızı, sevgisizliğimizi, muhtaçlığımızı insanlardan gizleriz. Sevilme ihtiyacımız vardır ve bunu çocuklarımızla, eşimizle, yakınlarımızla, dostlarımızla ilişkilerimizden sağlamaya çalışırız ama yinede belli etmeyiz.

Yaşamın temelinde sevme ve sevilme ihtiyacı vardır. İlk sevgi nesnemiz de annemizdir. Hazreti Peygamber, müminin mümini sevmesinin bir sorumluluk olduğunu haber verir ve ilişkilerimizi sevgi ekseninde kurmamızı tavsiye eder. Mevlana ise, "Sevgide güneş gibi ol, başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol" der ve sevginin yelpazesine vurgu yapar.

Aile temel gereksinimlerimizin karşılandığı sıcak bir yuvadır. İnsan olarak sevgi, değerlilik duygusu, korunma... gibi temel ihtiyaçlarımızın ilk karşılandığı ortam da burasıdır. Aile ortamında kişi sevgi gereksinimini tam olarak karşılayamamışsa, bu açlığı her zaman hisseder ve arayışlarını sürdürür.

Bazı insanların da, bu konuyu kronik bir saplantıya dönüştürdüklerini görürsünüz. Onlar, "Sevilmedim, kimse beni sevmedi" diyerek adeta sevgi dilenir hale gelmişlerdir. Şunu bilmek gerekir, eğer bir şeyi almaya ihtiyaçlıysanız önce vermelisiniz. Yani siz insanları Allah için sevdiğinizde bu kişilerden size geri dönüşüm olacaktır. Bununla beraber, durumunuzu otokritik edip seven insanların farkına varmalısınız. Eğer yüz tane seveniniz on tane sevmeyeniniz varsa bilin ki siz sevilen birisiniz. Çünkü hayatta hiçbir şey sabit formüllerle kaim değildir. Yani bütün insanların sizi sevmesi mümkün olamaz. Ama insanımız, çoğu zaman birkaç kişiyi örnek göstererek sevilmediklerini ve sevilmeye değer olmadıklarına inanırlar. Bu onların sevgi bakımından daha da yoksullaşmalarına neden olur.

1-Sevenleriniz sevgisini gösteremiyorsa onları suçlamayın.

2-Sevilmek istiyorsanız önce siz sevin ve sevenlerin kıymetini bilin.

Birkaç kişiyi örnek vererek, hayatınızın bütününü görmezden gelmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi