Merve Kavakçı İslam

Merve Kavakçı İslam

Papaz askerler

Papaz askerler

Bir tarafta ‘laikliğin teminatıyız’ diye bağıran çağıran Türk Ordusu...

Bu ülkenin insanına gözünü kırpmadan 28 Şubat’ı reva görmüş bir kurum. Dininden korkan, dinine düşman bir duruş sergilemekten gocunmayan bir zihniyet. Peygamber Ocağı ama Peygamber’den korkuyor.
Şimdi başka bir resim... Resmin baş aktörü yine ordu mensupları. Farklı seviyelerde askerler, generali de var albayı da... Hepsinin ortak özelliği askeriye içerisinde üstlendikleri görevleri. Hepsi birer rahip. Hepsi birer papaz. İşleri ordu içerisinde dinlerini yaymak. İlginç bir cümle ile ifade ediyorlar hedeflerini: İnsanın kendini en zayıf hissettiği anda en açık olduğu, yeni açılımlara en olumlu olduğu andır ki işte tam da o zamanlarda insanları dine davet ediyoruz. Bahsi geçen din Hıristiyanlık. Ülke Amerika. Kurum ABD Ordusu.
Amerikan ordusunda Holman İncili adını taşıyan İncil versiyonu ordu içi dindarlığı artırmak üzere kullanılıyor. Bu versiyon önemli çünkü farklı İnciller farklı şeyler söylüyor, malumunuz. King James versiyonu en yaygın kullanılanı ki yumuşatılmış bir İncil olarak görülebilir Holman versiyonuna göre. Zira Holman İncili Hıristiyanlığın kimine göre en katı, kimine göre ise en dindar gruplarından biri olan ve dünyanın en büyük Hıristiyanlık grubu olan Güney Baptist’lerin yanı evanjelist Hıristiyanların inandığı İncil versiyonu. Savunucuları bu İncil’in Hibru, Aramey ve Yunanca olan Tevrat ve İncil’in tam tercümeleri olduğu ve dolayısıyla da en doğru İncil olduğu iddiasında. İşte Holman İncili 2004 senesinden bu yana resmi anlamda ABD ordusunun İncili olarak kabul görmekte ve Ordunun İncili, Askerin İncili, Deniz Kuvvetlerinin İncili, Kara Kuvvetlerinin İncili, Hava Kuvvetleri İncili gibi farklı isimler altında dağıtılıyor. Hıristiyan kitaplarının satıldığı özellikli kitapçılarda bunların birer nüshasını bulmak mümkün. Bugün için 450 bin Amerikan askerine ulaşmayı hedefleyen 15 bin ABD askeri dinlerini yaymak için görev başında...
İlginçtir... bir taraftan bu İncil’in en doğru İncil olduğu zihinlerde yayılırken diğer taraftan ne hikmetse(!) adeta 2004 ve sonrası ABD’sine ‘uygun’ bir dil kullanıldığı görülüyor. Savaş ve askeri görev mesela dini bir yükümlülük olarak lanse ediliyor. Bir taraftan ‘sevgi...sevgi...sevgi...velev ki düşmanını sevmek’ mottosuna indirgenmiş, sekülerleşmiş bir Hıristiyanlık anlayışı diğer tarafta ise savaşmayı öne çıkartan, öven ve ödüllendiren bir dini mesaj- ki bunların ikisi de İslam’ı çok sert ve şiddet yanlısı olmakla suçlar her fırsatta. Holman İncili içine Amerikan kültürü için tarihi değerleri olan bazı Hıristiyan duaları da eklenmiş. Mesela ABD’nin ilk başkanı olan kurucu baba olarak da adlandırılan George Washington’un yaptığı dua. George Washington Amerika’nın Hıristiyan değerleri üzerine kurulmuş Hıristiyan bir ülke olduğunu hiç eğip bükmeden söylemiş. Ayrıca tarihe adı Müslümanlara açtığı savaşla geçecek olan George Bush’un her yıl kutlanan Milli Dua günlerinden birinde Başkan sıfatıyla yaptığı dua da Holman İncili’ne eklenmiş. Malumunuz George Bush kendini ‘yeniden doğmuş’ Hıristiyan olarak görmekte ve teröre karşı savaş adını verdiği savaşın liderliğine Hıristiyanlık adına soyunduğunu saklamayacak kadar cüretkardı. Yazımızı ABD ordusu içinde, üzerinde resmi üniforması ile Hıristiyanlığı yaymayı kendine en önemli şiar edinmiş iki Amerikan askerinin ifadesi ile noktalayalım:
Biri Hava Kuvvetlerinde görevli Albay Jack Catton, kendisini tarif etmesi istendiğinde “geleneksel bir Amerikalı ve en önemli önceliği Tanrı’ya olan bağlılığı” olan biri olduğunu söylüyor ve ekliyor: Birçok kadın ve erkek var Ordu’da, Milli Savunma Bakanı’na danışmanlık yaparken, Tanrı’nın rehberliğine ve hikmetine ihtiyaçları var hepsinin de. Bir diğeri ise General Bob Caslan; o da kendisini Hazreti İsa’nın aroması olarak tanımlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Kavakçı İslam Arşivi