Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Şiddet güçsüzlük ifadesidir

Şiddet güçsüzlük ifadesidir

Sokak ortasında iki adamın, birbirlerine ağza alınmayacak hakaretler sarf edip yumruk yumruğa vuruştuklarını görünce, bu adamların eşleriyle ve çocuklarıyla ilişkilerini düşündüm. Çünkü şiddet eğilimi taşıyan bu insanların çocuklarıyla ilişkilerinde de sevecen bir baba modeli ortaya koyabileceklerini düşünmüyorum... Otobüste, semt pazarlarında, caddelerde sudan sebeplerle vuruşan bu adamlar, aslında birbirlerini hiç tanımıyorlardır ve ilk defa orada karşılaşmışlardır. Ama küçük bir meseleyi büyütür ve birikmiş öfkelerini hiç tanımadıkları kimselerin üzerine kusuverirler. Kendilerini güçlü zannederler ama aslında zayıftırlar. Çünkü öfkesine yenik düşen ve şiddete başvuran kişi aciz bir kişidir.

Nerde bir sokak kavgasına rastlasam, etrafta bir grup insanın olayı seyrettiğine şahit olurum. İnsanlar bir komedi seyredercesine bu dramatik olayı seyreder. Ve bütün bunlar çocukların önünde olup biter. Şiddet bütün çıplaklığıyla sokağa taştığında siz bunu çocuğunuza nasıl açıklayacağınızı bilemezsiniz. Şiddet bir ifade şeklidir kuşkusuz. Yani insan, duygu ve düşüncelerini doğal yollardan ifade edemediğinde bunu şiddetle ortaya koyar. Ama bu yanlış bir yöntemdir ve hiçbir zaman çözüm olamaz aksine çözümü zorlaştırır.

Erich Fromm şiddeti üç kategoride ele alır. Birincisi, tepkisel şiddet: insanın kendisinin ya da çevresindeki insanların malını ya da canını korumak için başvurduğu şiddettir. İkincisi ödünleyici şiddet: Bu da kişinin güçsüzlünü gizlemek için başvurduğu şiddettir. Ki bizim toplumumuzda şiddetin bu türüne çok sık rastlanır. Üçüncüsü ise, kana susamışlıktır ki, burada kişi kan dökerek kendini güçlü hissetmeye çalışır. Aslında burada şiddet üç ayrı kategoride değerlendirilmiş olsa da, her biri diğerinin uzantısı ve tamamlayıcıdır. Yani, insan şiddete kimi zaman güçsüzlüğünü kamufle etme aracı olarak kimi zaman sadist duygularının tatmini için kimi zaman da kendini korumak için başvurmuştur. Ama nedense, şiddeti uygulayan insanlar güçlü zannedilir. Hâlbuki şiddet bu insanların güçsüzlüklerinin önüne çektikleri bir kılıftır. Aklıselim bir kişi sorunlarını makul yollarla çözer ve insan ilişkilerine değer verir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi