Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Türkiye’de din eğitimi ve din eğitiminin problemleri

Türkiye’de din eğitimi ve din eğitiminin problemleri

İnsan hayatına yön veren dinin, insanın ferdi hayatında müspet bir netice vermesi ve dolayısıyla dünya ve ahiret saadetine vesile olabilmesi için insanlara sağlıklı bir dinî eğitimin verilmesi şarttır.


Geniş kitlelere, yanlışlardan arınmış dinî bilgiyi verecek müesseselerin başında hiç şüphesiz devletin resmi okulları gelmektedir. Bu okullarda ülke çocuklarına yeterli ve sağlıklı din eğitimi verilmediği takdirde, bu boşluk niyeti bozuk kişiler ya da kurumlar tarafından doldurulacak, sonuçta Müslüman’ın hayatına kitap ve sünnete dayanan akideler değil, içinde muhtelif yanlışların mevcut olduğu batıl inançlar din olarak tanıtılacaktır. Din eğitiminin gerekli ölçüler düzeyinde öğrencilere verilmemesi dinin yozlaştırılmasına sebep olacak ve toplumdaki ahlâkî bozulma ve kokuşmayı hızlandıracaktır. Model şahsiyetlerin yetişmesini sağlayacak bir din eğitiminin verilebilmesi için örgün ve yaygın eğitimde din eğitimi ile ilgili problemlerin çözümlenmesi hayatî bir öneme sahiptir. Biz de ülkemizde örgün ve yaygın eğitimde din eğitiminin problemlerini ülkemizin genlinde yürüttüğümüzün eğitim çalışmalarından elde etmiş tecrübeler ışığında tespit etmeye çalıştık.
Örgün ve yaygın eğitimde din eğitiminin problemlerine birlikte bakalım:
1- Yapılan anketler şu gerçeği ortaya koymuştur: Örgün eğitimde din eğitiminin müfredatı öğretmen-öğrenci iletişimi bakımından yeterli seviyede değildir
2- Yine örgün eğitimde din eğitimi yapmakta olan öğretmenler ile öğrenciler arasında istenilen seviyede psiko-sosyal iletişim yoktur.
3- Din eğitimcilerinin rehberlik konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmamaları da Türkiye’de din eğitiminin bir başka problemidir. Öğrenciler din eğitimcilerini psikolojik sorunlarının çözümünde yetersiz bulmaktadırlar.
4- Türkiye’de din eğitimi hocalarını yetiştiren İlahiyat fakültelerindeki eğitim öğretim faaliyetlerinin de gelişen ve değişen dünya standartlarının altında olması din eğitimi açısından bir problemdir.
5- Türkiye’de örgün eğitimde okutulmakta olan din derslerinin müfredatı ile diğer derslerin müfredatının tam bir uyum içinde olmaması da din eğitiminin problemlerinden biridir.
6- Din eğitiminin ilköğretim birinci sınıftan itibaren başlatılması gerektiği halde dördüncü sınıftan başlatılması da din eğitiminin bir problemidir.
7- Din psikolojisi ve din sosyolojisinin etraflı incelemelerle neşriyata konu olmaması bir başka problemimiz.
8- Din eğitiminde kullanılmakta olan dil günümüz çocuklarının aklına hitap etmiyor ve onları ikna edemiyor...
9- Din ve ilim adamlarının birbirlerini yok saymaları da Türkiye’deki din eğitiminin ciddi problemleri arasındadır.
10- Türkiye’de dinin edebiyat ve sanata hür ve canlı olarak katılamaması da bir problemdir.
11- Ülkemizde din eğitiminin bir başka problemi de halkın sahip olduğu taassuba dayanan inançlardır. Bu taassubu ortadan kaldırmanın yolu okuma ve yazmadır.
12- Yine ülkemizde okuyup araştırarak dinî konularda bilgi edinmek yerine kulaktan duyma bilgelere ve magazin hocalarına daha fazla rağbet edilmesi din eğitiminin problemlerindendir.
13- Ülkemizin bir din haritasının çıkarılmamış olması da din eğitiminin en ciddi ve acil çözüm bekleyen problemlerindendir
14- Türkiye’de örgün eğitim dışında din eğitimi yapmakta olan kurum ve kuruluşların yaptıkları din eğitiminin temellerini oluşturmamış olmaları da problemler arasındadır.
15- Ülkemizde din eğitimiyle uğraşan kurum ve kuruluşların din eğitiminin, hukukî, evrensel, tarihî ve kültürel temellerinden bihaber olmaları da yapılan din eğitimi açısından bir problemdir.
16- Din eğitiminin amaçlarının net bir şekilde tespit edilip ifade edilmemesi de din eğitiminin problemlerindendir.
17- Türkiye’de dinin ilerlemeye engel olarak gösterilmesi de din eğitimi için önemli bir sorundur.
18- Dinin özünü kavramayan kimseler din eğitimi önünde bir problem olarak bulunmaktadır.
19- Türkiye’de din eğitimi alanında örnek insan bulunmayışı da sorunlarımızdandır.
Tecrübelerimiz neticesinde tespit ettiğimiz bu problemlerden bazıları siyasi irade eliyle, bazıları din eğitimi yapan vakıf ve derneklerimiz tarafından bazıları da bizzat bireysel olarak ülke Müslümanları tarafından ortadan kaldırılabilecektir. Bu problemlerin ortadan kaldırılması sağlıklı ve başarılı bir din eğitimi için önemli bir adım olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Büyük Arşivi