29 Mart 2017 Çarşamba1 Recep 1438
  • Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • “Ey îmân edenler! Allâh’tan ittikâ edin ve sâdıklarla berâber olun!” (Tevbe, 119)
  • “Dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir. Sadece Allâh’ı zikretmek ve O’na yaklaştıran şeylerle, ilim (mârifet ilmi) öğreten âlim ve (Hakk’a lâyıkıyla kul olmak için) tahsil gören talebe bundan müstesnâdır.” (Tirmizî, Zühd, 14)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:46Öğle 13:16İkindi 16:45Akşam 19:33Yatsı 20:54
    • 21°C Adana
    • 15°C Adıyaman
    • 12°C Afyon
    • 5°C Ağrı
    • 18°C Amasya
    • 15°C Ankara
    • 18°C Antalya
    • 12°C Artvin
    • 19°C Aydın
    • 18°C Balıkesir
  • BIST: 89.270 -1.01
  • Altın: 147,050 -0.13
  • Dolar: 3,6543 0.18
  • Euro: 3,9297 -0.55

Sorular ve Cevapları

M. Şevket Eygi

SORU 1: İmam-Hatip okullarında, Kur'an Kurslarında, İslam medreselerinde, Müslüman okullarında, İlahiyat Fakültelerinde namaz nasıl kılınmalıdır?

CEVAP: Bütün İslam okullarında beş vakit namazın okulun camiinde okul imamının ardında bütün öğrenciler, muallimler, müderrisler ve idareciler tarafından cemaatle kılınması gerekir. Farz olan namazların kılınmasının keyfe bırakılması, isteyen kılar istemeyen kılmaz denilmesi İslam'a, Kur'ana, Sünnete, Şeriata büyük hıyanet olur.

SORU 2: Bugün İmam-Hatip okullarında böyle bir uygulama yoktur. Bunun hükmü nedir?

CEVAP: Çok büyük bir eksikliktir, dinen suçtur ve günahtır. Eskiden dinsiz rejimler buna izin vermiyordu. Bugün oldukça geniş (lakin tam değil) din hürriyeti vardır. Bu hürriyetten yararlanarak farz namazlar cemaatle kılınmalıdır.

SORU 3: Medrese, kurs ve okullarda öğrencilerin namazları ayrı ayrı (münferiden) veya küçük cemaatler halinde kılmaları caiz midir?

CEVAP: Değildir. Resul-i Kibriya aleyhi ekmelüttahaya Efendimiz "Bir yerde iki Müslüman farz namazını ayrı ayrı kılsalar şeytan onları istila eder" buyurmuştur.

SORU 4: Öğrenci iken namaz kılmayan bir kimsenin okuldan ve fakülteden mezun olduktan sonra din görevlisi, imam, vaiz, müftü, Kur'an öğretmeni olması caiz midir?

CEVAP: Büyük sakıncası vardır.

SORU 5: Haftada bir gün tatili olan ve bu tatil gününde namaz kılmayan imamın ardında namaz kılınır mı?

CEVAP: Haberim ve bilgim olursa böyle bir imamın ardında bendeniz namaz kılmam. Böyle bir imam olabileceğini de tahmin etmem. Böyle imamlar varsa durum çok vahim demektir.

SORU 6: Türkiye Müslümanlarının en büyük açığı ve günahı nedir?

CEVAP: Halkın yüzde 90'ının (belki de daha fazlasının) beş vakit namazı terk etmiş olmasıdır.

SORU 7: Gerçek ulemanın, gerçek fukahanın, gerçek kâmil mürşidlerin, Müslüman seçkinlerin tatbikatla ilgili birinci vazifesi nedir?

CEVAP: Halka ilmihalini öğretmek ve beş vakit namaza davet etmektir.

SORU 8: Hür ve mukim Müslüman erkeklerin farz namazları nasıl kılmaları gerekir?

CEVAP: Cemaatle kılmaları gerekir.

SORU 9: Cemaate katılmamak için şer'î özürler var mıdır?

CEVAP: Hanefî fıkhında yirmi küsur özür vardır.

SORU 10: Hastalık bir özür müdür?

CEVAP: Özürdür ama iki şartla. Birincisi: Hasta cemaate katılırsa hastalığı uzayacak... İkincisi: Yahut hastalığı şiddetlenecek. Ufak bir başağrısı, biraz kırgınlık cemaate katılmamak için şer'î özür teşkil etmez, şeytanî özür olur.

SORU 11: Cami imamları namaz kıldırma memuru mudur?

CEVAP: İmamları namaz kıldırma memuru statüsüne düşürmek İslam'a ve Ümmete hıyanettir. İmam, cami hinterlandındaki Müslümanların lideridir. Yeterli dinî ilmi, yeterli genel kültürü, yüksek ahlak ve karakteri, karizması olmalıdır. Müslümanları bir mıknatıs gibi camiye, cemaate, namaza çekmelidir.

SORU 12: Son devirde hizmet etmiş örnek bir cami imamı gösterebilir misiniz?

CEVAP: İskender Paşa Camii İmam ve Hatibi merhum Muhammed Zahid Koktu hazretleri örnek bir imamdı. Nakşibendi şeyhiydi. Camisi vakit namazlarında dolardı. Sadece mahallesine değil, bütün Türkiye'ye nur saçardı. Geçimini temin için aldığı mütevazı maaş dışında din yoluyla menfaat temin etmezdi. Halka nasihat ederdi, örnek olurdu. Şeriattan kıl kadar ayrılmazdı. İnsanların hidayeti ve salahı için çalışırdı.

SORU 13: IQ'su 100'ün altında olanlar din hizmeti yapabilir mi?

CEVAP: Yapamaz.

SORU 14: Zengin ve varlıklı Sünnî ailelerin, oğullarının en zeki, en kabiliyetli, en istidatlı, en feyizli kısmını hangi mesleklere yönlendirmesi gerekir?

CEVAP: Şu üç mesleğe yönlendirmeleri gerekir: Birincisi subaylık, ikincisi öğretmenlik, üçüncüsü din hizmetleri.

SORU 15: Böyle yapmayan Sünnilerin sonu ne olur?

CEVAP: Suriye Sünnileri ve Türkiye Sünnileri gibi olur... Halbuki hem Suriye'de, hem Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu Sünnidir.

SORU 16: Müslümanların oluşturduğu topluluğa hangi isim verilir?

CEVAP: Ümmet ismi verilir. Ümmet, zenginlik ve rahmet kaynağı olumlu çeşitlilikler içinde sarsılmaz bir birlik içinde olmalıdır.

SORU 17: Müslümanların Ümmet olabilmesi için en gerekli ve en birinci şart nedir?

CEVAP: Başlarında, kendisine biat ve itaat edilen bir İmam-ı Kebir bulunmasıdır.

SORU 18: Ümmetin başında kendisine biat ve itaat edilen böyle bir İmam bulunmazsa ne olur?

CEVAP: Müslümanlar karanlık gecede fırtınaya, yağmura, doluya tutulmuş, çobansız kalmış bir sürüye döner, perişan ve zelil olu

SORU 19: İmam olmanın şartları nelerdir?

CEVAP: Alim ve fakih olacak, sahih itikadlı olacak, beş vakit namazı kılacak, fasık veya facir-i mütecasir ve mütecahir (açıkça ve küstahça alenen günah işleyen) biri olmayacak, idareci ve dirayetli olacak, duhattan olacak.

SORU 20: Sünnetin İslamda yeri nedir?

CEVAP: Sünnet dinimizin ikinci kaynağıdır. Kur'anı hakkıyla ve doğru olarak anlamak için Sünneti bilmek gerekir. Peygamberimizin mütevatir ve sahih hadislerini ve Sünnetini reddeden, bize sadece Kur'an yeter diyenler doğru yoldan sapmışlardır.

SORU 21: İslam dininde reform, yenilik, değişim, hafifletme yapılabilir mi, olabilir mi?

CEVAP: Kesinlikle olamaz. Din evrenseldir. Dini Allah koymuştur. Resulullah hevasından konuşmamıştır. Dinde reform yapılamaz. Müslümanlar kendilerini ıslah etmelidir.

SORU 22: Yakın tarihte zuhur etmiş örnek bir İmam-ı Kebir gösterebilir misiniz?

CEVAP: Şeyh Şamil böyle bir imamdı. Hem Şeriat ilimleri alimiydi, hem tarikat mürşid-i kamiliydi, hem de Mü'minlerin emiriydi. Kur'andan ve Sünnetten kıl kadar ayrılmamış, ihlasla ve takva ile hizmet etmiştir. Rusya çarı onun için "Şamile gönderdiğim ordularla dünyayı feth edebilirdim" demiştir. Allah ona rahmetiyle muamele buyursun.

SORU 23: İslam Protestanlığı nedir?

CEVAP: Müslümanları Ümmet olmaktan çıkartmak, irili ufaklı binlerce hizbe, fırkaya, cemaate, gruba, kliğe, sekte ayırmak; bunları birbirleriyle çekiştirip tepiştirmek, mü'minleri birbirine düşürmek, kardeşlik bağlarını kopartmak, bu hengame içinde halkı soymak, din sömürüsü yapmak için modern İbn Sebe'ler, Lawrence'lar, Hempher'lar, CIA ve MOSSAD ajanları, insî ve cinnî şeytanlar tarafından çıkartılmış bir akımdır.

SORU 24: Abdülkadir Geylanî, Ahmed er-Rufaî, Hasan eş-Şazelî, Ahmed Bedevî, Şah-ı Nakşibend, Ahmed Yesevî, İmam-ı Rabbanî, Hacı Bayram-ı Veli, Şaban-ı Veli ve bunlar gibi tarikat ve tasavvuf evliyası kimlerdir?

CEVAP: Onlar evliyaurrahmandır. Kur'an ve Sünnet yolunda yürümüşler ve insanların hidayeti ve kemali için muhlisen lillah hizmet etmişlerdir. Ruhaniyetleri üzerimize sâyeban olsun.

SORU 25: Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır sözü doğru mudur?

CEVAP: Bir Müslüman kendi aklı, kendi ilmi, kendi iradesi ile kendisini kurtaramayacak, şeytanın tuzağına düşecek ise; onun alim, arif, fakih, ihlaslı, takvalı, nefs itibarıyla derecesi yüksek, nurlu, feyizli bir mürşide ve hocaya tabi olması gerekir. Aksi takdirde şeytanların maskarası olur.

SORU 26: Şeyhler kaça ayrılır?

CEVAP: Üçe ayrılır: (1) Peygamber Efendimize ulaşan sahih bir silsile ve icazete sahip gerçek şeyhler... (2) İcazeti olan sûrî şeyhler... (3) İcazetsiz sahte şeyhler... Birinci kategorideki şeyhlere intisab etmekte (eğer nasibi varsa) hayır vardır. İkinci kategorideki şeyhlere hürmet edilir. Üçüncülerden bucak bucak kaçmak gerekir.

SORU 27: Ümmet içinde fitne ve fesat çıktığı, Müslümanlar dinî konularda kıyasıya tartıştığı zaman ne yapmak gerekir?

CEVAP: Sevad-ı Âzam dairesi içinde, Ehl-i Sünnet ve Cemaat cadde-i kübrasında, cumhur-i ulema yolunda olmak gerekir.

SORU 28: Allahın bize yardım etmesi için ne yapmalıyız?

CEVAP: Kendimize yardım etmeliyiz. Kendimize şöyle yardım edebiliriz: İtikadımızı tashih etmek... İlmihalimizi öğrenmek... Beş vakit namazı dosdoğru kılmak... İhlaslı olmak... Ahlaklı ve faziletli olmak... Kibir, gurur ve ucbtan kaçınmak... Yardım edici, paylaşıcı olmak... Bol bol sadaka vermek... Kafirler, münafıklar ve şeytanlarla dost olmamak, onları veli edinmemek... Gaflete düşmemek... Merhametli olmak... Gıybetten ve diğer lisan afetlerinden kaçınmak... Azgınlıklardan (fuhşiyattan) kaçınmak... Paraya ve maddeye tapmamak... Her günümüzün bir önceki günden daha hayırlı olması içinçalışmak...

SORU 29: Zina nedir?

CEVAP: Zina Kur'anla, Sünnetle ve icmâ-i ümmetle büyük günahtır, büyük suçtur, büyük kötülük ve ahlaksızlıktır. Bunu inkar eden veya hafife alan küfre düşer.

SORU 30: Şeriatsız İslam olur mu?

CEVAP: Olmaz. Şeriat Kur'andan ve Sünnetten çıkartılmış din hükümlerinin tamamına verilen isimdir. Şeriat İslam, Kur'an, Sünnet demektir.

Yazarın Diğer Yazıları
ÜYE İŞLEMLERİ
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.