M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Kim Faziletlidir?

Kim Faziletlidir?

İSLÂMÎ değer, ölçü ve kriterlere göre kimler faziletli insandır?.. Bu konuda birkaç madde yazmama izin veriniz lütfen.

1. Hiçbir faziletli insan kendine faziletli demez. Ben faziletliyim diyen kimse faziletsizdir.

2. Nitekim hiçbir ihlaslı Müslüman kendine ihlaslı demez. Ben ihlaslıyım, ben çok ihlaslıyım deyip duranlar ihlassız kişilerdir. Bir kimsenin kendisine ihlaslı demesi, onun ihlassız olduğuna delil olarak yeter de artar.

3. Hakiki bir seyyid veya şerif ben seyyidim, ben şerifim diye reklam yapmaz, davul çalmaz.

4. Gerçek bir veli kerametini açıklamaz, söylemez, duyulursa sıkılır, üzülür, utanır.

5. Gerçek bir şeyh, muhiblerinin ve dervişlerinin kendisi hakkında keramet edebiyatı yapmalarından hoşlanmaz, onları böyle bir şeyden alıkoyar.

6. Beş vakit namaz kıldığı için övünenler, fahr edenler nâ-puhte insanlardır.

7. Farz namazlar âşikâre kılınır, nafile namazların gizlenmesi gerekir. Dün gece kalktım, Allah kabul etsin bir miktar teheccüd kıldım edebiyatı yapanlar münafıktır.

8. Bir Müslüman düşürülmüş bir cüzdan buldu. Beş parası yok, yemek bile yiyememiş... Yapacağı iş cüzdanının içindeki karttan sahibine ulaşmak, yitiği ona teslim etmek, bir ödül beklememek, verilirse kabul etmemektir. Bu yaptığını bir fazilet değil, normal bir şeydir.

9. Fazilet nedir?.. Bir örnek vereyim: Biri ona çok kötülük, zulüm, düşmanlık etti... O bunlara sabr etti. Sonra devran değişti, kötülük eden kişinin başına bir felaket geldi. Mazlum (zulme ve düşmanlığa uğrayan) kimse hemen koştu, aralarında hiçbir şey yokmuş gibi ona yardım etti, onu teselli etti, onu bağrına bastı...

10. Bir taksi şoförünün, müşterinin unuttuğu çantayı sahibine ulaştırması çok normal bir hadisedir. Bir ülkede böyle bir şoföre fazilet ödülü veriliyorsa o ülke batmış demektir.

11. Gıybet etmemek fazilet değildir, bir Müslümanın normal ve tabiî ahlakıdır. Gıybet edilen kimse gıybetçiye (beni gıybet ederek günahlarımı yüklendin, sevaplarını bana verdin niyetiyle) hediye verirse belki bu ameli küçük bir fazilet olabilir.

12. Lise sonda okuyan bir gencin Fuzulî divanını, manasını anlayarak okuması bir fazilet sayılmaz. Pek başarılı olmasa da, aruz vezniyle Fuzulî'ye nazire yazabilirse, bu devirde o genç edebiyat sahasında biraz faziletli sayılabilir. Bir lise çocuğu Su Kasidesini ezberlerse, (Eskiden fazilet sayılmazdı ama) bu devirde ufak bir fazilettir.

13. Suriyede Müslümanlar öldürülüyor diye biraz üzülmek fazilet değildir. Canlarına kıyılan, perişan olan Müslümanlar için hastalanmak, yemeden içmeden kesilmek, yataklara düşmek... işte bu, belki bir fazilettir.

14. Darülharbten Darülislama hicret bir fazilettir. Allah rızası için olursa...

15. Her gün en az bir kere aynaya tükürmek bir fazilet olabilir.

16. Ben namazımı kılıyor, orucumu tutuyorum, Cennetlik bir Müslümanım demek fazilet değil rezalettir.

15. Sultan Abdülhamid zamanında çarşaflı peçeli dolaşmak bir fazilet değildi. Bu devirde gerçek tesettür kıyafetine halis bir niyetle bürünmek bir fazilettir.

16. On beş yaşına gelmiş Müslüman bir gencin bin yıllık İslamî yazımızla okuma yazma bilmemesi büyük bir ayıp, noksanlık ve cahilliktir. Bu yazımı okuduktan sonra hemen öğrenmeye başlaması fazilete doğru atılmış bir adım olacaktır.

17. Gelelim bendenize: Faziletli, iyi, vasıflı bir Müslüman değilim. Bunu tevazudan dolayı söylemiyorum, gerçekten böyle olduğu için beyan ediyorum.

18. Erbab-ı fazl u kemalin ellerinden ve pây u dâmenlerinden hürmetle bûs ederim.
"İkinci yazı"
Dindargillerin Bayramı Kutlu Olsun!

ÇOKDİNDAR ailesi iftar sofrasına oturdu. Karşıda kocaman bir plazma tv arz-ı endam ediyor. Ekranında mavimtrak şeytanî ışıklar, bir yanıyor bir sönüyor.

Dua edildi, Ezan okundu ve oruçlar açıldı.

Haberler başladı... Suriye'de Müslüman kıyımı bütün şiddet ve vahşetiyle sürüyor. Nuseyrî rejimi kara ve hava kuvvetleriyle, uçaklarla tanklarla Müslümanları vuruyor. Binalar yıkılmış, sokaklar enkaz dolu. Bazı camiler bile isabet almış. Halk perişan vaziyette...

Baba, eşi Hürmüz hanıma "Bu ezme mercimek çorbası da nefis olmuş doğrusu..." diyor. Çocuklar annelerini tebrik ediyor, "Senin yemeklerine doyum olmaz, sen bir tanesin valla" diyorlar.

Tv ekranındaki haber konusu değişiyor. Sıra Arakan Müslümanlarında... Öyle zavallı, öyle acınacak durumdaki onlar, hallerini gören taş olsa merhametinden ikiye ayrılır. İçlerinden birkaçı Türkler bize yardıma geliyor demişler ve katl edilmişler. Kan, gözyaşı, sefalet, yıkım...

Çokdindar'lar keyif ve iştah içinde yemeğe devam ederken bir yandan da tv seyrediyor. Hürmüz hanım "Çocuklar, bakalım bu pazı dolmasına ne diyeceksiniz. Harika demezseniz sütümü size helal etmem, tam üç saat bu yemeği sizin için aşkla şevkle pişirdim..." diyor. Sofradan koro halinde "Sen annelerin annesisin..." haykırışı duyuluyor.

Üçüncü haber Filistinden. Yahudi işgalindeki o ülke Müslümanların zindanı olmuş. Şu mübarek Ramazanda Mescid-i Aksaya gidip ibadet etmelerine bile izin verilmiyormuş...

Yerli ve millî haberler sökün ediyor peşpeşe. Vurulup şehit olan askerlerimiz... Hepsi de fakir fukara çocukları. Şehitler içinde bir tek kodaman zade yok. Şehidin birinin babasının cenaze namazında resmini çekmişler, ayakkabısı delik deşik. Bir anne şehit oğlunun tabutuna sarılmış yürek parçalayan yeri göğü inleten hıçkırıklar içinde ağlıyor.

Bizim Dindar'ların yemeği devam ediyor... Zeytinyağlı bakla ezmesi nefis... Kol böreği harika...

Tv feci bir trafik kazasını gösteriyor. Ölüler, yaralılar yollara saçılmış. Yemek sofrasından kulağa sevinçli ve mutlu şapırtılar, yutkunurken çıkartılan gluk gluk sesleri, keyifli geğirtiler geliyor.

Aaaa ekranda şimdi Ramazan etkinlikleri, eğlenceleri ve şenlikleri ile ilgili haberler akıyor. Eskiden Şehzadebaşı Direkler arasındaki tiyatrolarda kantocu Şamran gevrek gevrek Ermeni ağzıyla kantolar okurmuş... Komik-i şehîr Kel Hasan sahneye çıkar çıkmaz bina alkıştan yıkılırmış... Peruz şöyleymiş, Kemanî Tatyos böyleymiş...

Sonra bir mankenle mini röportaj yapılıyor. Manken ben orucumu da tutarım mayo defilesinde işimi de yaparım. Yakında da umreye gideceğim, Zam Zam Tower'in tepesinden dürbünümle Kabe'ye bakacağım diyor.

Sıra olimpiyat müsabakalarına geliyor. Dindargiller ailesi biraz kederleniyor. Güreşçilerimiz elenmiş.

Haberler akarken arada raklamlar veriliyor... Deterjanlar.... Böcek öldürücü ilaçlar... İnsanların mahrem yerlerindeki tüyleri döken müstahzarlar... Neler neler...

Yemekler ve tatlılar yeniyor, sıra çaya geliyor. Çaylar nefis!.. Çaylar şehitlerin kanları gibi kıpkırmızı!..

Maşaallah Dindar ailesinin iştahı, keyfi, huzuru yerinde. Ramazanda kilo bile aldılar.

Suriye... Arakan... Hakkarî... Tunceli... Filistin... Şehitler... Ezilen Müslümanlar... Sefalet... Rezalet... Nefis süzme mercimek çorbası... Pazı dolması... Kol böreği... Billuriye tatlısı... Sıcacık aile yuvası... Huzur saadet...

Dindargil ailesi!.. Ne mutlu size... Kutlu olsun size... Bayram... İyi eğlenceler baylar bayanlar bayaniçeler... Çalsın kemençeler...

Şehitlerin kanları... Dolmanın salçası...

Ramazan etkinlikleri, şenlikleri, eğlenceleri...

Kantocu Perûz avaz avaz "Yangin var, yangin var, amanin dostlar ben yaniyuruuuum" diye haykırıyor.

Benim dindargillerim, bayramınız kutlu olsun!..

Size bol dolmalar, bol keyifler ve hazlar, bol iştihalar, hazım kolaylıkları diliyorum.

O güzel sofralarınızda bol acı biberli vicdan salatası bulunsa ne iyi olur. Belki içiniz yanar biraz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi