Aziz Üstel

Aziz Üstel

Paul Henze 12 Eylül’den Papa suikastına!

Paul Henze 12 Eylül’den Papa suikastına!

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (National Security Council) Türkiye Masası Sorumlusu Paul Henze, Washington’daki evinden yerel saatle akşam sekizde, Türkiye saatiyleyse sabahın üçünde, Beyaz Saray Durum Değerlendirme Merkezini (Situation Room) aradı.

Telefondaki ses mutluluktan titriyordu:

“Your boys have done it!”

“Kim benim çocuklar (oğlanlar)? Ne yapmışlar?”

“Senin generaller! Türkiye’de darbe yaptılar!”

“Yaa öyle mi! Çok memnun oldum!”

Tarih 12 Eylül 1980’di.

Henze yüzde yüz emin olmak istiyordu; kuşkucu, vesveseli adamdı. Kılı kırk yarardı; değişik kaynaklara sorup aynı yanıtı almadan rahat etmezdi içi.

“Nereden aldınız haberi?”

“JUSMATT’tan.”

Yani Türkiye’ye yardım için kurulduğu öne sürülen Ortak Askeri Kuruluş. Hani ilk adı Seferberlik Tetkik Dairesi olan Özel Harp Dairesinin için de yuvalandığı yer. Hani Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu’nun yıllar önce 6-7 Eylül Olaylarından tutun da Türkiye’yi allak bullak eden, kimyasını bozan nice başarılı girişime imza attığını öne sürdüğü kuruluş.

Paul Henze yarım saat sonra Türk Genelkurmayının JUSMATT’ı arayarak darbeyi bildirdiğini öğrenecek, rahat bir soluk alacaktı. Daha sonra “bizim oğlanların”başarılı darbesinden Başkan Carter’ın da haberi olacak, Dışişleri Bakanı dünyaya duyuracaktı bu mutlu gelişmeyi!! Türkiye’yse mışıl mışıl uyuyordu...

Paul Henze hem Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) hem de CIA’de uzun yıllar çalıştı. Türkiye’de yıllar yılı CIA İstasyon

Şefi olarak görev yaptı. Bizimle haşır neşir olması Özgür Avrupa Radyosu’nun en büyük vericisini çiçeği burnunda NATO üyesi Türkiye’ye yerleştirmesiyle başladı. Tam iki yıl irili ufaklı vericiler kurdu Türkiye’deki Özgür Avrupa Radyosu, gün 24 saat SSCB’yi bombardıman etsin diye. Sonraysa ülkesine geri döndü. Henze’nin yeniden Türkiye’ye gelişi 1974 yılına rastlar. ABD Ankara Büyükelçiliğinde CIA İstasyon Şefi koltuğuna oturdu ve 1977’ye kadar da yerinden kalkmadı. Bu dönemde Türkiye’yi kasıp kavuran, sözde sağ-sol savaşının mimarı olduğu hep söylenir.

Papa Suikastını karanlığa gömen de Henze’ydi, bilmem bilir misiniz? Mehmet Ali Ağca hapisten kaçırılıp Bulgaristan’da gizlendikten sonra Mayıs 1981’de yeniden ortaya çıktı ve Papa Jean Paul II’yi vurdu. Dünyanın gözleri Türkiye’ye dikilmişti. Bu sırada Readers Digest Dergisinin temsilcisi Claire Sterling ve Paul Henze devreye girdi ve saldırının arkasında Sovyet ve Bulgar gizli servislerinin olduğu tezi gündeme oturuverdi. (‘Taha Kıvanç’ 11 Kasım 2006 tarihli yazısı) Bu tez herkesin ağzındayken, 1983 yılında “To Kill The Pope” (Papa’yı Öldürmek) adlı bir kitap yayınlandı ve sözde belgelerle suikast girişiminden KGB ve Bulgarları sorumlu gösterdi. Ama bu suikast girişiminin Henze’nin patronu ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski’nin çalışma odasında tasarlandığı yolunda iddialar dünya basınında yer almakla kalmadı, ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu toplantılarında da dile getirildi. KGB’nin patronu Yuri Andropov’da, can çekişen komünizmin tabutuna “çakılan son ve en büyük çivilerden biri”diye nitelendirecekti Paul Henze’nin bu yanlış bilgilendirme harekatını (disinformation).

Paul Henze psikolojik savaş denen, insanları gerçeğe çok yakınmış gibi yalanlarla kandırıp, bir oraya bir buraya savuran, milletlerin kaderleriyle oynamayı hedefleyen yöntemler demetinin en büyük ustalarından biriydi. Her fırsatta Türkiye ve Türk insanını çok sevdiğini söylemesine rağmen bu ülkeye ve bizlere çok ama çok büyük zararları dokundu. Henze Haziran 2011’de 86 yaşında öldü... Ama “çocukları” yaşıyor ve görev başında!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi