Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğunuz kiminle özdeşim kuruyor?

Çocuğunuz kiminle özdeşim kuruyor?

Hatırlar mısınız? Sizler de, çocuğunuzun geçtiği bu yollardan geçmiş ve büyüklerin her davranışını okunacak bir kitap gibi algılamıştınız. O günlerde, sevdiğiniz, beğendiğiniz bir kişi ile özdeşim kurmuş ve bu kişiye benzemeye çalışmıştınız. Onun nasıl konuştuğu nasıl yaşadığı nasıl giyindiği dikkatinizi celbetmiş ve bu kişi ile aranızda bir köprü kurmuştunuz. Şimdi aynı şeyleri çocuğunuzda görüyorsunuz. Ama unutmamak gerekir ki, her çocuk özdeşim kurduğu kişiyi kendi iklimine uygun ortamlardan seçer. Eğer çocuğunuzu Allah sevgisi ile büyütmüşseniz seçtiği modeller de bu iklimde yetişmiş şahsiyetlerden biri olacaktır. Eğer çocuğunuzu maddiyat endeksli bir iklimde büyütmüşseniz, onun da yaşamdan anladığı sadece para olacak ve özdeşim kurduğu kişiyi de buna göre seçecektir.

Özdeşim bireyin hayatındaki en aktif öğrenme biçimidir. Dolayısıyla çocuğunuz, daha çok küçük yaşlarda beğendiği etkilendiği başarılı bulduğu birini seçer ve onu taklit ederek insan davranışına vakıf olmaya çalışır. Çevresinde etki uyandıran güçlü kişiler çocuğunuzun ilgisini çekecektir. Burada güç kavramının hakikatla bağlantısını anlatabilir ve onu örnek alabileceği şahsiyetlerle tanıştırabilirsiniz.

Ergenlik döneminde özdeşim gereksinimi farklı bir boyut kazanır. Genç kişiliğini oluştururken, kendine model alabileceği birini arar. Bütün bu değişimlerin doğal bir süreç olduğunu unutmayın. Çocuğunuz artık büyümekte ve hayatın ilk yıllarında anne babayı, öğretmenini örnek alırken artık dış dünyaya açılmakta ve rol modellerini burada aramaktadır. Televizyon, siyaset dünyası ve toplumda saygın bir yere sahip kimseler gencin ilgisini çeker ve bu kişilere benzemeye çalışır. Bu dönem genç beğendiği kişiyi taklit eder onun gibi giyinmeye, onun gibi konuşmaya ve onun gibi davranmaya çalışır. Hayran olduğu kişinin nelerden hoşlandığını nasıl yaşadığını en ince ayrıntılarına kadar araştırır. Bu kişinin fotoğrafını defterine yapıştırır ya da odasına asar. Eğer onu suçlayıcı ifadeler kullanır ve tenkit ederseniz sizden uzaklaşır. Özdeşleşmenin insan gelişiminin doğal bir parçası olduğunu düşünerek, doğru örnekleri bulup gençle tanıştırınız. Eğer genç, model olarak seçtiği kişiyi değerler ekseninde değil de maddiyat ekseninde arıyorsa, kendinize dönüp çocuğuma neler verdim sorusunu sorunuz. Siz ona nasıl bir hayat görüşü aktardıysanız çocuğunuz buna uygun özdeşim modelleri arayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi